Strategia privind politica industrială a CE prevede investiții într-o industrie inteligentă, inovatoare și durabilă
Comisia Europeană (CE) a publicat, luni, strategia reînnoită a Uniunii Europene (UE) privind politica industrială reunește în cadrul unei strategii industriale cuprinzătoare toate inițiativele orizontale și sectoriale, atât pe cele noi, cât și pe cele deja lansate.
Strategia clarifică, de asemenea, sarcinile care vor reveni tuturor actorilor implicați și prezintă forumurile — Ziua Industriei, eveniment anual a cărui primă ediție a avut loc în februarie 2017, și o masă rotundă la nivel înalt a sectorului industrial — care vor permite mai ales întreprinderilor din sector și societății civile să direcționeze acțiunile viitoare în cadrul politicii industriale, se arată într-un comunicat al forului comunitar.
"Vreau ca industria noastră să devină mai puternică și mai competitivă. Noua strategie privind politica industrială va ajuta industriile UE să se mențină sau să se plaseze pe poziții de lider la nivel mondial în materie de inovare, digitizare și decarbonizare", a afirmat, în data de 13 septembrie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său anual privind starea Uniunii.
Printre principalele elemente ale strategiei UE privind politica industrială se află un pachet cuprinzător de consolidare a securității cibernetice în domeniul industrial. Pachetul prevede crearea unui centru european de cercetare și competențe în materie de securitate cibernetică, care are scopul de a sprijini dezvoltarea capacităților tehnologice și industriale în sectorul securității cibernetice, precum și a unui sistem de certificare la nivelul UE pentru produse și servicii, recunoscut în toate statele membre.
De asemenea, există o propunere de regulament privind fluxul liber al datelor fără caracter personal, care va permite fluxul transfrontalier liber al datelor, contribuind la modernizarea industriei și la crearea unui veritabil spațiu european comun al datelor. În plus, va fi vorba despre o nouă serie de măsuri privind economia circulară, inclusiv o strategie privind materialele plastice și măsuri de îmbunătățire a producției de resurse biologice regenerabile și a conversiei acestor resurse în bioproduse și bioenergie.
Alte elemente ale strategiei UE privind politica industrială vizează inițiative pentru modernizarea cadrului privind drepturile de proprietate intelectuală, printre care un raport privind funcționarea Directivei privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală și o comunicare privind un cadru european echilibrat, clar și previzibil de acordare a licențelor pentru brevetele esențiale pentru standarde, o inițiativă de îmbunătățire a modului de funcționare a procedurilor de achiziții publice în UE, inclusiv un mecanism cu participare facultativa care să aducă mai multă claritate și să ofere îndrumare autorităților care planifică mari proiecte de infrastructură.
De asemenea, va fi extinsă agenda pentru competențe la noi sectoare-cheie ale industriei, ca de exemplu construcțiile, siderurgia, hârtia, tehnologiile ecologice și energia din surse regenerabile, producția și transportul maritim. Va fi elaborată, totodată, o strategie privind finanțele sustenabile, care să direcționeze mai bine fluxurile de capital privat către investiții mai sustenabile și vor fi adoptate inițiative privind o politică comercială echilibrată și progresistă și un cadru european pentru examinarea investițiilor străine directe care pot reprezenta o amenințare la adresa securității sau a ordinii publice.
Conform documentului, va fi publicată o listă revizuită a materiilor prime critice, Comisia contribuind în continuare la asigurarea unei aprovizionări sigure, durabile și la prețuri accesibile pentru industria prelucrătoare din UE și vor fi adoptate noi propuneri pentru o mobilitate curată, competitivă și conectată, inclusiv norme mai stricte privind emisiile de CO2 pentru automobile și camionete, un plan de acțiune privind infrastructura pentru combustibilii alternativi care să sprijine implementarea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice, precum și acțiuni de promovare a conducerii autonome.