STUDIU: Câte femei din România ocupă funcţii de conducere în companii
România a înregistrat cea mai dramatică scădere din UE a reprezentării femeilor în consiliile de administrație și supraveghere ale companiilor listate, arată un studiu. Mai exact, ţara noastră se află în coada clasamentului european referitor la procentajul de locuri ocupat de femei în conducerile marilor companii listate, cu doar 11,3%, în aprilie 2015, în timp ce media europeană este de 21,2%, potrivit datelor Comisiei Europene.
Pe primul loc în clasament se află Franța, cu 32,8% femei în conducerile marilor companii, iar ultimul loc este ocupat de Malta, cu doar 2,5%.
Multe dintre țările europene au însă ținte clare pentru promovarea femeilor în funcții de conducere, însă România nu are stabilită o astfel de țintă.
"În Marea Britanie, avem încă din 2011 rapoarte anuale care reflectă situația femeilor în board-urile companiilor și progresele înregistrate de la an la an. În primul raport, din 2011, doar 12,5% din locurile din conducerile celor mai mari 100 de companii britanice erau ocupate de femei, iar acum am ajuns la 26%. Până în 2020, avem ca țintă să ajungem la o treime femei în board-urile celor mai mari companii din Marea Britanie", a declarat ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, în conferința intitulată "Gender Diversity in the Boardrooms — Key Driver to Company Performance".
Ambasadorul Marii Britanii susţine că este important și corect ca femeile și bărbații să aibă aceleași drepturi pentru a accede în posturi similare, iar firmele să poată selecta cei mai buni oameni pentru conducerile lor, indiferent de gen, cultură, vârstă etc. Referitor la ţara noastră, oficialul britanic a apreciat că „stă bine” în anumite domenii cu privire la ponderea femeilor în funcţii de conducere, respectiv în administraţia publică. Nu la fel de bine însă în alte domenii, cum ar fi reprezentarea feminină în Parlament.
"Dacă ne uităm în Parlament, România are numai 14% femei, în timp ce în Marea Britanie sunt 23%", a afirmat Paul Brummell.
Potrivit studiului “Women on Boards in Romania”, realizat de Deloitte România și PWN România, ponderea femeilor în consiliile de administrație și supraveghere ale tuturor companiilor listate la Bursa de Valori București era de numai 14%, la sfârșitul anului 2014. Astfel, dintr-un total de 388 de membri ai celor 79 de companii analizate, doar 55 erau femei.
Această tendință este opusă celei din UE, unde ponderea femeilor în consiliile de administrație și supraveghere a crescut simțitor, media ajungând la 20%.
„Studiul Women on Boards in Romania este primul de acest gen care analizează prezența femeilor la nivelul consiliilor de administrație și supraveghere ale companiilor listate și impactul acestora asupra performanței economice. Acesta reprezintă o inițiativă care sperăm că va încuraja companiile din România să facă progrese cu privire la creșterea echilibrului de gen în consiliile de supraveghere și consiliile de administrație, în menținerea femeilor la locul de muncă și promovarea lor pe scara profesională”, spune Adriana Lobdă, Partener Deloitte Romania.
Conform studiului, România se situează pe locul 25 în ceea ce privește ponderea femeilor în structurile de conducere ale companiilor listate, înainte de țări precum Grecia, Cipru, Portugalia, Estonia și Malta.