Studiu de caz în online: Crin schimbă ținta – de la Băsescu a trecut la Ponta
Dacă până de curând eram obișnuiți ca vocea PNL să fie principala sursă de atacuri la adresa lui Traian Băsescu, acum suntem puși în fața unei adevărate ofensive din partea liberalilor îndreptată împotriva partenerilor din USL, ținta principală fiind premierul Victor Ponta.
Odată cu subiectul Roșia Montană, atitudinea liberalilor, în frunte cu Crin Antonescu, s-a schimbat total. Dacă până de curând eram obișnuiți ca vocea PNL să fie principala sursă de atacuri la adresa lui Traian Băsescu, acum suntem puși în fața unei adevărate ofensive din partea liberalilor îndreptată împotriva partenerilor din USL, ținta principală fiind premierul Victor Ponta.
Vorbind despre atitudinea lui Crin Antonescu vis-a-vis de activitatea de guvernare, poziționarea sa pe tema exploatării miniere de la Roșia Montană nu este decât o încununare a unei atitudini ostile crescânde, care s-a făcut simțită încă din prima parte a acestui an. Declarațiile sale sunt destul de surprinzătoare, având în vedere că, în mod logic, interesul său electoral ar fi strict de a se poziționa ca un oponent al proiectului de la Roșia Montană, nu și ca un oponent al premierului sau al Guvernului din care face parte chiar propriul partid. „Premierul a început un joc destul de parşivel”, a dat verdictul Crin Antonescu într-un interviu de joi. Ce rost avea un astfel de atac în condițiile în care liderul liberal ar dori doar să se distingă drept un politician care respinge exploatarea de la Roșia Montană? Toate elementele par să indice o schimbare de strategie.
Să luăm, spre exemplu, paginile oficiale de Facebook, unde deținătorii sau propriile echipe decid mesajele principale de transmis și unde putem vorbi, drept urmare, de direcții de comunicare asumate, înglobate într-o strategie. În ultima săptămână, pe pagina lui Crin Antonescu a existat un singur mesaj legat de activitatea de guvernare, restul fiind mai degrabă poziții politice, multe dintre ele conflictuale. Iar conținutul acestui mesaj – o altă critică la adresa Executivului: „Guvernul are tendinţa naturală, orice guvern, de a da cât mai multe ordonanţe de guvern. […] Vrem să le limităm”, se arăta într-o postare din 9 septembrie.
Pe de altă parte, pagina oficială de Facebook a premierului este înțesată de mesaje pozitive și constructive privind guvernarea, în ultima săptămână fiind publicate peste 10 astfel de postări. Cireașa de pe tort – unul dintre cele mai recente mesaje publicate sună în felul următor: „Nu se pune problema să am o relație tensionată cu Crin Antonescu. Am vorbit la telefon și înainte de emisiune. Eu îi consider pe Crin Antonescu, pe Sorin Oprescu și pe Daniel Constantin camarazii mei. Știam că vor veni și momente grele și am fost împreună mereu și trebuie să fim până la capăt”. Pare că în timp ce Victor Ponta vrea să construiască și să creeze consens, Crin Antonescu vrea să dezbine pentru a puncta electoral.
Însă președintele PNL nu este singurul din partid cu o astfel de atitudine. Recent i-am văzut pe liberalii Sorin Roșca Stănescu, Ludovic Orban, Mihăiță Calimente și Cristian Buican, alături de voci cvasi-obscure, precum cea a lui Cristian Bodea, criticând public activitatea Guvernului și a premierului. Este clar că, într-o anumită măsură, această schimbare de direcție a pornit de la noua atitudine a lui Crin Antonescu.
Dar de ce acționează astfel liderul PNL? Cel mai probabil, încearcă să-și maximizeze șansele la prezidențialele de anul viitor. Însă Crin Antonescu pare să nu realizeze că printr-o astfel de atitudine nu face decât să riște pierderea sprijinului PSD, care automat l-ar costa și funcția mult râvnită de la Cotroceni. De aceea, este posibil totuși ca președintele PNL să încerce conștient o poziționare împotriva lui Victor Ponta și a PSD (însă nu atât de vehementă încât să-i ostilizeze și să rupă USL), realizând că toate acele atacuri la adresa lui Traian Băsescu nu îi aduceau deloc puncte electorate, așa cum arată toate sondajele. Dimpotrivă, strategia lui Crin Antonescu după care s-a ghidat până de curând l-a adus la aproape același nivel de încredere cu Traian Băsescu – o lovitură extrem de dură pentru președintele Senatului. Este, deci, această schimbare a sa de strategie o exteriorizare a unei frustrări?
Ştirile orei
Ruptura este inevitabila si iminenta.
si poate candideaza Ponta...
asa ca actioneaza...
el,in fond,de ce n-ar coabita?
mai degraba,frustrarea este la voi,nu la el...