Studiu: Durata somnului nu indică dacă o persoană doarme sau nu suficient
Un nou studiu realizat în Suedia a indicat că nu există nicio legătură între durata obişnuită a somnului unui individ şi nivelul de oboseală pe care îl resimte acesta, relatează joi AFP.
'Durata somnului nu este o măsură adecvată pentru a evalua dacă o persoană doarme sau nu suficient' a declarat pentru AFP cercetătorul neurolog Torbjorn Aakerstedt, de la Universitatea din Stockholm, specialist în stres.
Potrivit neurologului, 'toate acestea sunt condiţionate de gene şi depind de vârstă şi de starea de sănătate'.
Echipa lui Aakerstedt a ajuns la această concluzie după trei investigaţii, între care una care a examinat obiceiurile de somn a aproape 6000 de persoane.
'Dacă vă simţiţi bine şi plin de dinamism pe parcursul zilei, probabil că aţi dormit suficient', a explicat cercetătorul suedez.
În studiul său, ce urmează să fie publicat înainte de sfârşitul acestui an, participanţii au dormit în medie 6 ore şi 55 de minute, în cursul săptămânii, şi cu o oră mai mult atunci când nu erau nevoiţi să se trezească mai devreme.
Potrivit cercetătorilor, tinerii adulţi au nevoie de opt ore de somn, în medie, durată care scade la şase ore în cazul sexagenarilor.
Totuşi, a precizat Aakerstedt, 'nu există o medie globală. 'Tinerii de 20 de ani pot să doarmă mai mult şi totuşi să se simtă obosiţi de-a lungul zilei', deoarece creierul lor este încă în dezvoltare.
În acelaşi timp, dacă prelungirea duratei de somn mai mult decât ar fi necesar nu aduce mai multă energie, scurtarea ei poate avea consecinţe asupra sănătăţii, între care slăbirea sistemului imunitar, unele boli cardiovasculare, diabetul de tip 2, creşterea în greutate şi accidente rutiere sau de muncă.