Studiu pe piața românească: Care sunt băuturile energizante cu cele mai multe E-uri
Un studiu efectuat de o asociaţie de protecţie a consumatorilor arată că răcoritoarele de tip “Energy Drink”, vândute în supermarketurile din România, conţin numeroase E-uri, dintre care unele periculoase pentru sănătate dacă sunt consumate în exces.
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPSR) a vizat opt tipuri de produse "achiziţionate în mod aleatoriu şi anonim din supermarketurile de pe teritoriul ţării. "Din punct de vedere al numărului de E-uri, din cele opt produse analizate, 25% au în conţinut un număr de 3 E-uri, iar 37,5% au un conţinut de 6-E-uri", se arată într-un comunicat al organizaţiei, potrivit romanialibera.ro.
De asemenea, băuturile energizante vândute pe piaţa românească au un conţinut ridicat de zahăr, a reieşit din acelaşi studiu. "35,5% au în conţinut zahăr, 25% au în conţinut îndulcitori, 25% au în conţinut şi zahăr, şi îndulcitori", arată cercetarea.
Astfel, băutura Energy Drink, distribuită în reţeaua Carrefour, conţine nu mai puţin de 8 E-uri, printre care citrat de sodiu, zahăr caramelizat, riboflavină, ciclamat de sodiu, benzoat de sodiu. Urmează Wild Lion Energy Drink, produs în România şi distribuit în hipermarket-urile Real, care conţine 7 E-uri, printre care acesulfam şi aspartam.
Celebra băutură Gatorade Cool Blue, produsă de Pepsi şi recomandată pentru sportivi deoarece "înlocuieşte mineralele pierdute", conţine 6 E-uri, potrivit analizelor, printre care acid citric, citrat de sodiu, fosfat de potasiu, acid ascorbic, esteri gliceri ai răşinilor de lemn. Acelaşi număr de E-uri are şi Red Bull Sugar Free.
Cercetarea a vizat şi două băuturi energizante distribuite în reţeaua Mega Image, numite simplu "Energy Drink", care conţin 5 E-uri, varianta cu zahăr, şi 6 E-uri, varianta cu îndulcitori. În fine, cele mai puţine substanţe de acest tip au fost găsite în Red Bull cu zahăr şi în Burn, cu numai 3 E-uri fiecare.