Studiu: Peste 50% dintre românii care fumează şi-au propus să renunţe la acest obicei

| 24 mai, 2013

Peste jumătate (56,3%) dintre românii care fumează au declarat că şi-au propus să renunţe la acest obicei în anul următor, arată rezultatele unui studiu paneuropean prezentat vineri de Societatea Română de Pneumologie.

Cea mai mare parte a fumătorilor care au răspuns la chestionar au declarat că fumează săptămânal între 70 şi 140 de ţigări (10-20 de ţigări pe zi).

Studiul arată că 80% dintre români consideră voinţa elementul principal care i-ar ajuta să renunţe la fumat, în timp ce 43% au spus că motivarea poate avea o contribuţie decisivă în acest proces.

"În ceea ce priveşte procesul de renunţare la fumat, este foarte important să cunoaştem atât factorii intrinseci, cât şi cei extrinseci care facilitează renunţarea. Este interesant faptul că o parte foarte mare dintre respondenţi consideră că secretul renunţării stă în ei înşişi. Motivaţia are un rol foarte important, iar identificarea ei reprezintă cheia succesului unui episod de sevraj nicotinic", a punctat dr. Ioana Munteanu, preşedintele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie.

Aproximativ 28% dintre fumătorii români întâmpină dificultăţi în a rezista impulsului de a fuma atunci când savurează ceai sau cafea. 27% consideră dificilă socializarea cu alţi fumători dacă vor să renunţe, iar 22% sunt cel mai tentaţi de 'ţigara de dimineaţă'.

Întrebaţi cum s-ar simţi dacă ar reuşi să nu mai fumeze, 42% dintre românii intervievaţi au declarat că ar fi mândri. Tot 42% dintre respondenţi consideră că s-ar simţi mai sănătoşi şi ar fi mai atenţi la starea lor de sănătate.

Peste jumătate dintre cei 1.011 români intervievaţi sunt de părere că fumatul influenţează negativ desfăşurarea anumitor activităţi. Peste 20% dintre respondenţi consideră că fumatul afectează performanţele sportive, iar jumătate evită călătoriile cu avionul din cauza acestui obicei.
Campania Comisiei Europene 'Ex-fumătorii sunt de neoprit' militează pentru renunţarea la fumat prin promovarea realizărilor ex-fumătorilor din Europa. Graţie acestei iniţiative, cetăţenii europeni beneficiază de ajutor gratuit în procesul renunţării la fumat prin iCoach, un instrument digital gratuit bazat pe cercetări ştiinţifice extinse şi pe experienţa clinică a psihologilor şi a experţilor în comunicare. De la lansarea proiectului, în iunie 2011, 380.819 de cetăţeni europeni s-au înscris pe iCoach, dintre care 22.325 români.

În prezent, România se clasează pe poziţia a patra în UE în ceea ce priveşte numărul înregistrărilor pe iCoach la nivel naţional. Peste 40% din utilizatorii europeni ai iCoach declară că au renunţat la fumat după trei luni de utilizare a platformei.

Un procent de 28% dintre europeni sunt fumători, iar fumatul continuă să fie cea mai mare cauză de deces ce poate fi prevenită din Uniunea Europeană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ