SUA: Camera Reprezentanților a respins cu o largă majoritate o procedură de destituire a președintelui Trump
Camera Reprezentanților a respins miercuri cu o largă majoritate o moțiune vizând deschiderea unei proceduri de destituire a președintelui Donald Trump, relatează AFP.
Rezoluția, propusă de democratul de Texas Al Green, a fost respinsă cu 364 de voturi pentru și 58 împotrivă. Niciun membru al majorității republicane nu a susținut deschiderea unei proceduri de destituire a președintelui.
Liderii opoziției democrate au luat ei înșiși poziție împotriva acestei tentative.
''Au fost ridicate întrebări legitime privind aptitudinea sa de a conduce țara'', au declarat Nancy Pelosi și Steny Hoyer, reprezentanți ai grupului minoritar în Camera Reprezentanților. Dar, au apreciat aceștia, anchete sunt în prezent în desfășurare la nivel de comisii și de către procurorul special privind Rusia. ''Nu este momentul să examinăm articole privind destituirea'', au declarat ei.
Rezoluția propusă de Al Gren conține două articole care justifică deschiderea unei proceduri de destituire: primul se referă la inaptitudinea lui Trump de a exercita funcția prezidențială deoarece a semănat discordie în SUA și ar fi acționat în mod nedemn. Al doilea se referă la incitarea la ură prin declarații, în special în ceea ce privește musulmanii și persoanele transgender.
În SUA, președintele nu poate fi destituit decât după ce a fost pus sub acuzare printr-un vot al Camerei Reprezentanților (''impeachment'') și apoi condamnat printr-un vot al unei majorități de două treimi din Senat. Niciun președinte nu a fost destituit în istoria SUA, însă doi au fost puși sub acuzare după care au fost achitați: Andrew Johnson, în 1868, și Bill Clinton, în 1999.