SUA, către partenerii externi: Vă rugăm să reveniţi după ce ne rezolvăm problemele
Blocajul din SUA cauzat de decizia Camerei Reprezentanţilor controlate de republicani de a nu accepta proiectul de buget al administraţiei Obama a intrat luni în cea de-a doua săptămână.
La o zi după debutul crizei, aproximativ 800.000 de angajaţi federali au fost trimişi în concediu fără plată, dar de atunci alte câteva servicii oferite de guvernul de la Washington au fost suspendate sau restrânse.
Cu câteva zile înainte de începrea crizei, toate autorităţile federale americane au fost obligate să stabilească o serie de funcţii de bază ce nu trebuiau să fie afectate de blocaj, angajaţii care se ocupă de aceste servicii urmând să îşi desfăşoare activitatea în mod normal. De exemplu Departamentul Apărării funcţionează în prezent cu mai mult de 50% din oameni, în contextul în care preşedintele Obama a semnat personal o hotărâre în acest sens. Cu toate acestea, luat ca un întreg, guvernul federal al SUA funcţionează în prezent în regim de avarie, cu minimum de personal.
O situaţie mai deosebită se întâlneşte la Departamentul de Stat, partea Executivului american ce se ocupă de politica externă a SUA. Spre deosebire de alte paliere ale Executivului, instituţia condusă de John Kerry a funcţionat până acum aproape de capacitatea maximă. Situaţia a fost posibilă întrucât acest departament are reguli mai flexibile în ceea ce priveşte transferul de fonduri între diverse conturi şi se poate folosi de execedentele contabile din anii precedenţi. De aceea, braţul extern al puterii de la Washington nu a trimis acasă decât 340 de angajaţi, iar echipa mandatată să negocieze la Geneva cu reprezentanţii Iranului este finanţată complet şi se va deplasa conform programului iniţial. Cel mai tare au avut de suferit serviciile care sunt desfăşurate în comun cu alte agenţii federale, cum ar fi cele care se ocupă de monitorizarea implementării embargourilor comerciale impuse unor state ca Iran sau Cuba.
Totodată, au apărut şi unele dovezi că Departamentul de Stat al SUA începe să fie afectat din ce în ce mai puternic de blocarea guvernului federal. Reprezentantul comercial al SUA de pe lângă UE a transmis colegilor europeni că Departamentul de Stat nu are posibilitatea de a trimite o echipă la Bruxelles în vederea desfăşurării negocierilor comerciale SUA-UE programate pentru această săptămână. Situaţia, confirmată sâmbătă de Comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, reprezintă de altfel primul efect serios al crizei de la Washington pe care diplomaţia americană l-a resimţit. Astfel, SUA transmit un mesaj defavorabil, anume acela că statul american nu are capacitatea de a-şi onora angajamentele externe atâta timp cât blocajul politic dintre democraţii şi republicanii de la Washington continuă.
Dacă impasul politic de la Washington se va menţine pe aceleaşi coordonate ale inflexibilităţii poziţiilor, atunci este foarte probabil ca şi activitatea diplomatică a SUA să fie puternic afectată în următoarele săptămâni de lipsa bugetului federal. Nici în cazul precedentului blocaj din 1995-1996, ambasadele nu şi-au încetat activitatea imediat, închiderea lor amânâdu-se atunci cu aproximativ două săptămâni. Scenariul se poate repeta şi acum, dar în acest caz capacitatea SUA de a-şi duce la îndeplinire obiectivele externe va fi practic suspendată, scenariu îngrijorător dacă avem în vedere că urmează negocieri dificile cu Rusia şi China în problema Siriei.