SUA, Olanda şi Marea Britanie transmit un mesaj României pe tema corupției
Reprezentanţii diplomatici la Bucureşti ai Statelor Unite, Marii Britanii şi Olandei, au semnat, luni, un mesaj de încurajare a României cu ocazia Zilei Internaţionale a Luptei Împotriva Corupţiei, în care arată că România 'are sisteme bine dezvoltate, legislaţie şi instituţii care servesc la sporirea transparenţei, prevenirea şi pedepsirea actelor de corupţie', însă 'sistemul se confruntă în continuare cu provocări considerabile'.
Potrivit unui comunicat de presă remis, luni, 'provocările considerabile' despre care cei trei diplomaţi vorbesc în mesajul comun merg 'de la atacuri în presă la adresa judecătorilor şi procurorilor, până la legislaţie netransparentă care se schimbă frecvent fără consultarea părţilor interesate'.
Însărcinatul cu afaceri al SUA ad-interim, Dean Thompson, ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, apreciază că, în cei 25 de ani de democraţie românească, s-au realizat 'progrese semnificative, vizibile mai ales în organizarea, în mod repetat, de alegeri libere şi corecte, îmbunătăţirea nivelului de trai, aderarea la UE şi NATO'.
Sursa citată precizează că 'prin rata de participare la alegerile prezidenţiale, de exemplu' românii şi-au demonstrat deja hotărârea de a fi implicaţi în viitorul politic al ţării, dar 'trebuie să mai facă eforturi pentru a consolida statul de drept la fiecare nivel al societăţii şi pentru a se asigura că nimeni nu este mai presus de lege'.
'Ei (românii - n.r.) ştiu că drumul înainte necesită implicare pe fiecare front, fie prin intermediul administraţiei publice, al societăţii civile sau al sectorului privat, fie în chestiuni precum buna guvernare, independenţa sistemului judiciar sau responsabilitatea socială corporativă', se arată în comunicatul amintit.
Cei trei diplomaţi arată, însă, că inclusiv ţările lor trebuie să facă mai mult în lupta împotriva corupţiei.
'România nu este singură în confruntarea cu aceste probleme. Statele Unite ale Americii, Olanda şi Marea Britanie se confruntă şi ele cu provocări, atât în sectorul public, cât şi în cel privat: toate ţările noastre trebuie să facă mai mult în lupta anticorupţie. Însă cu fiecare nouă generaţie, ţările noastre au făcut progrese în eliminarea corupţiei. Suntem încrezători că şi România va face acest lucru şi suntem pregătiţi să ajutăm', adaugă sursa amintită.
De Ziua Internaţională a Luptei Împotriva Corupţiei şi la sărbătorirea a 25 de ani de democraţie românească, SUA, Olanda şi Marea Britanie îi îndeamnă pe toţi cetăţenii României, 'fie ei tineri sau bătrâni', să se alăture cetăţenilor celor trei ţări în eliminarea corupţiei, 'oriunde s-ar găsi ea'.
Ziua internaţională împotriva corupţiei, instituită de ONU în 2003, este celebrată de cetăţenii din întreaga lume la 9 decembrie.
La 31 octombrie 2003, prin Rezoluţia 58/4, Adunarea Generală a adoptat Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei şi a desemnat ziua de 9 decembrie ca Ziua internaţională împotriva corupţiei, pentru a creşte gradul de conştientizare a rolului Convenţiei în combaterea şi prevenirea acesteia. Convenţia a intrat în vigoare în decembrie 2005.
România a semnat Convenţia ONU împotriva Corupţiei la 9 decembrie 2003 şi a ratificat-o la 2 noiembrie 2004.