10 cauze care iţi distrug ochii
Cu totii stim ca ochii sunt fereastra sufletului, insa putini au grija de ei asa cum trebuie. Exista multe lucruri care iti pot afecta acuitatea vizuala si este important sa scapi de eledaca vrei sa ai o vedere de vultur. Sigur si mama ta obisnuia sa-ti spuna sa nu stai prea aproape de televizor, insa acesta nu este singurul lucru care iti raneste ochii, scrie sfatulparintilor.ro.
1. Nepurtarea ochelarilor de soare
In timpul zilelor insorite poarta mereu o sapca si ochelari de soare care sa te protejeze impotriva razelor ultraviolete. Expunerea la ele poate afecta retina si creste riscul sa dezvolti cataracta. In plus, exista sanse mari sa te confrunti cu un cancer de piele la nivelul pleoapelor. Mai mult supraexpunerea la ultraviolete poate duce la arderea corneei, ceea ce va avea ca efect durere, vedere incetosata si lacrimarea ochilor.
2. Folosirea exagerata a picaturilor de ochi
Poate ca aceste picaturi fac ca ochii tai sa arate mai bine intrucat dispare roseata, insa efectul este unul de scurta durata. Picaturile au ca efect ingustarea vaselor de sange, insa inflamatia va reveni dupa ce trece efectul.
3. Tratarea necorespunzataore a ochilor uscati
Multe persoane se confrunta cu o uscare a ochilor. Insa lubrifiantii de pe piata au in componenta conservanti, iar folosirea lor pe termen lung poate avea ca efect iritarea ochilor. O solutie mai buna, insa si mai scumpa, este folosirea lacrimilor artificiale, daca esti nevoit sa-ti umezesti ochii de mai mult de patru ori pe zi.
4. Sa petreci prea mult timp in fata unui monitor
Clipitul ajuta la distribuirea fluidului in ochi. Insa cand esti cu ochii lipiti pe ecranul unui computer clipesti mult mai rar. Este recomandat sa clipeste de 12-15 ori pe minut, asa ca atunci cand esti cu ochii pe monitor o faci mult mai rar. Iar atunci cand lichidul se evapora vederea se incetoseaza si ai senzatia de nisip in ochi. Acelasi fenomen are loc si atunci cand citesti, pentru o perioada mai lunga de timp, texte scrise cu corp mic. Asa ca ai grija ca din cand in cand sa-ti ridici ochii de pe monitor/carte si sa privesti la un obiect aflat la mare distanta.
Citiţi continuarea în sfatulparintilor.ro.