Summit fără consens între cei mai puternici lideri ai lumii. Decizia privind Rusia
Summitul G7 se încheie luni la Biarritz, în Franţa. În cursul zilei de duminică, liderii mondiali au avut discuţii pe tema acordurilor comerciale, dar şi despre criza ecologică din Brazilia şi negocierile cu Iranul.
În cursul zilei de duminică, ministrul de externe iranian a făcut o vizită surpriză la summit, unde a avut discuţii cu preşedintele francez Macron. Pe de altă parte, Boris Johnson s-a întâlnit cu Donald Trump pentru prima dată, de când a devenit premierul, Marii Britanii. Trump l-a numit “omul cel mai potrivit pentru finalizarea BREXIT-ului”. Însă a aflat, de la Johnson că “America trebuie să facă niște compromisuri”, dacă vrea un acord comercial cu Marea Britanie.
Mai marii lumii s-au asezat la aceeaşi masă pentru a discuta despre starea economiei la nivel global, dar si despre securitatea lumii. Au convenit sa aiba un mesaj comun pentru Iran. “Am avut o discuţie constructivă, care a clarificat faptul că toată lumea e de acord că Iranul nu trebuie să obţină arme nucleare şi că toată lumea vrea să obţină acest lucru printr-o soluţie negociată”, a conchis Angela Merkel.
O surpriză pentru toată lumea, în afara organizatorilor francezi, a fost sosirea pe nepusă masă a ministrului de externe iranian Mohammad Zarif. Oficialul de la Teheran s-a întâlnit cu preşedintele francez Macron, în cadrul unui dejun de lucru, şi a plecat după câteva ore.
La reuniunea G7 a avut loc şi prima întrevedere între Donald Trump si Boris Johnson, dupa ce acesta din urmă a preluat frâiele în Marea Britanie, in plină criză a BREXIT-ului. La un dejun de lucru, cei doi au discutat, evident, despre BREXIT si relatiile comerciale bilaterale dupa ce Regatul Unit se va desprinde de Uniunea Europeana.
Boris Johnson s-a întâlnit şi cu Donald Tusk, dupa un schimb de replici de la distanţă in privinta celui care va purta responsabilitatea unui eventual BREXIT fara acord.
Decizia luată la summitul G7 privind Rusia
În ceea ce priveşte relaţia cu Kremlinul, cei şapte lideri “s-aupus de acord asupra ideii că G7 întăreşte dialogul şi coordonarea cu Rusia asupra crizelor actuale, însă au convenit că este prea devreme pentru a-i readuce pe ruşi” în acest format. Rusia a fost exclusă din G8 în 2014 după anexarea Peninsulei Crimeea, denunţată de alte ţări ale grupului.
Ziua s-a încheiat cu fotografia de grup, la care au participat, alături de liderii statelor G7, şi alţi şefi de stat şi de guvern invitaţi la lucrări. Atmosfera a fost una relaxată. Înaintea şedinţei foto, preşedintele american Donald Trump s-a pupat cu cancelarul german Angela Merkel. La final, când au fost invitate şi partenerele de viaţă ale liderilor să-şi ia locul lângă aceştia, şeful de la Casa Albă s-a lăsat pupat de prima doamnă a Franţei, Brigitte Macron.