UPDATE Astra Asigurări intră în FALIMENT şi afectează 3 milioane de români. Şeful ASF, ANUNŢ oficial
Mișu Negrițoiu, șeful ASF, a făcut anunțul oficial despre societatea Astra Asigurări. Astfel, Negrițoiu a anunțat că Astra intră în faliment.
ACTUALIZARE 16:45 Impactul despăgubirilor în cazul Astra Asigurări, calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), este de 700 de milioane de lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraților are aproape un 1 miliard de lei, a declarat, miercuri, președintele ASF, Mișu Negrițoiu.
"Impactul pe care noi l-am calculat este de 700 milioane lei și Fondul are aproape 1 miliard de lei. Astra Asigurări are 1,8 milioane de asigurați și 2,5 milioane de polițe", a menționat Negrițoiu.
Președintele ASF consideră că majoritatea clienților se încadrează în plafonul de despăgubire în valoare de 450.000 lei de la Fondul de Garantare, la care un asigurat are dreptul.
"În termen de 30 de zile, dosarele de despăgubire se transferă de la Astra la Fondul de Garantare a Asiguraților. Asigurații au posibilitatea să denunțe polițele. Atât timp cât asigurații nu denunță polițele, polița e valabilă. În consecință, despăgubirile funcționează în baza poliței existente", a mai spus Negrițoiu.
În ceea ce privește falimentul companiei, Negrițoiu a precizat că instanța de judecată se poate pronunța în 10 zile sau în 30 de zile.
ACTUALIZARE 16:09 Banii din Fondul de Garantare a Asiguraților vor acoperi despăgubirile care vor fi acordate în cazul falimentului Astra Asigurări și este chiar posibil să mai și rămână fonduri, a declarat miercuri președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.
"Consecința acestei situații (intrarea Astra în faliment — n.r.) o să fie suportabilă de către asigurați. Despăgubirile vor fi plătite fie din banii care există în momentul de față în Astra, dacă există, nu am aceste informații, iar în momentul în care se termină acest fond intră în acțiune Fondul de Garantare a Asiguraților, care va acoperi despăgubirile aferente. Sigur că nu se întâmplă peste noapte, nu este un proces care să dureze o săptămână, o să dureze mai mult timp, dar pentru sănătatea pieței este foarte bine. Cred că banii din Fondul de Garantare a Asiguraților vor acoperi despăgubirile, chiar este posibil să mai și rămână", a precizat Bogdan Andriescu.
Acesta susține că o decizie în cazul Astra se impunea în condițiile în care societatea înregistra de mai mult timp indicatori scăzuți de solvabilitate și lichiditate, ceea ce nu era sănătos pentru piață.
Potrivit lui Bogdan Andriescu, este posibil ca în următoarea perioadă contribuțiile pentru Fondul de Garantare a Asiguraților să crească un pic pentru că acesta trebuie reconstruit, suma existentă în acest moment fiind minimală pentru a face față unor asemenea situații.
Pe de altă parte, Bogdan Andriescu susține că singurii clienți care vor resimți unele efecte vor fi două companii care au de primit despăgubiri semnificative, în condițiile în care despăgubirea a fost limitată la 100.000 de euro de persoană juridică sau fizică.
ACTUALIZARE 15.10. ”Sunt întrunite toate cele 3 condiții legale care definesc starea de insolvență. Închiderea procedurii de redresare financiară și retragerea autorizației de funcționare, constantăm starea de insolvență și intrarea în faliment.Acționarii societății nu au vrut să colaboreze cu eventualii investitori.”, a declarat Negrițoiu.
ACTUALIZARE 12.46. Astra Asigurări intră în faliment. Decizia a fost luată în urmă cu scurt timp de Autoritatea de Supraveghere Financiară, spun surse din ASF.
Despăgubirile pentru polițe vor fi plătite de Fondul de Garantare.
ASF poate decide naţionalizarea Astra Asigurări, intrarea în faliment a asigurătorului sau preluarea de către o altă firmă.
Reprezentanţii Astra au anunţat însă că acţionarii companiei sunt dispuşi să aducă în firmă cei 425 de milioane de lei până în toamna anului viitor, însă cu o serie de condiţii.
Asta doar dacă ASF va revoca administrarea specială şi va anula decizia de limitare a afacerilor la jumătate comparativ cu perioada de dinaintea intrării în administrare specială