Surse: PSD vrea ca "referendumul pentru familie" să dureze două zile
Social-democraţii vor ca referendumul pe tema familiei tradiţionale să dureze două zile, au declarat surse din PSD pentru Realitatea TV.
Legea în vigoare prevede, însă, că referendumul se organizează într-o singură zi, duminica. Dar politicienii PSD se tem că la urne nu se vor prezenta îndeajuns de mulţi români. Aşa că va fi nevoie de o ordonanţă de urgenţă dată de Guvern pentru modificarea legii.
Inițiativa de revizuire a Constituției privind redefinirea familiei care se formează prin căsătoria între un bărbat şi o femeie a trecut, marți, de Parlament, după ce senatorii au decis prin vot, cu 107 voturi ”pentru”, 13 ”împotrivă” și 7 abțineri, în favoarea proiectului.
Inițiativa trecuse, deja, de Cameră, prin urmare, românii vor fi chemați la Referendum pe 7 octombrie pentru a spune dacă sunt de acord sau nu cu modificarea.
Pentru ca proiectul să treacă era nevoie de cel puțin 91 de voturi, iar PSD și ALDE au 83 de voturi, dar voturi au venit de la tradiționaliștii din UDMR și PNL. Cei 13 senatori USR au votat împotrivă.
Cu excepția USR, toate discursurile din plen au fost profund tradiționaliste, în favoarea modificării Constituției. Astfel, Titus Corlățean a menționat că în imnul României se invocă "oastea e creștină", iar o senatoare PNL a menționat că "era digitala face ca tradițiile sa fie uitate", dar și ”așa am văzut la mine în sat".
Curtea Constituţională a României va discuta propunerea legislativă la data de 17 septembrie.
CARE A FOST PARCURSUL PROIECTULUI:
Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni. Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie.
Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 5 iulie, anul acesta, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, după ce judecătorii CCR au respins pe 19 iunie ca fiind inadminisibilă sesizarea formulată de şeful statului.
Astfel, modificările aduse legii referendumului l-au scos din procedura organizării referendumului pe preşedintele României, având în vedere că Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care şeful statului îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare.