Susținătorii lui Traian Băsescu solicită tăierea salariilor bugetarilor
Salariile bugetarilor tăiate în 2010 de Traian Băsescu și Emil Boc cu 25% nu doar că și-au revenit la valoarea inițială, în urma deciziei guvernului Ponta, ci au crescut cu mai mult decât salariul mediu pe economie, majorările ajungând în unele domenii până la 40%, potrivit datelor INS.
Mărire salariu. Această creștere salarială a fost un act de dreptate socială, dar și o decizie cu impact economic. Salariile majorate pentru câteva milioane de angajați la stat au dus la creșterea consumului, ceea ce, evident, are efecte în lanț: creșterea producției, multiplicarea locurilor de muncă și, implicit, a încasărilor bugetare.
Citeşte şi: Salariu minim pe economie. Ce se întâmplă de la 1 iulie în buzunarele românilor cu venituri mici
Cu toate acestea, există analiști și surse media care consideră că majorarea salariilor bugetarilor a fost o decizie proastă și că astfel s-a pus o presiune suplimentară pe buget. Această opinie este exprimată într-un articol publicat în Evenimentul Zilei, articol în care expertul economic Aurelian Dochia susține că majorarea salarială ar fi trebuit făcută mai lent. Prin argumentele invocate, autorul articolului justifică necesitatea unei noi tăieri de salarii.
Din iulie 2010 până în luna iunie 2014, salariul mediu net pe țară a crescut cu 24,5%, în timp ce veniturile salariale din sectorul bugetar depășesc această cifră: salariile din învățământ au avansat cu aproape 33%, cele din administrație publică și apărare, cu 40,5%, iar cele din sănătate și asistență socială, cu 42,6%. Din câte se pare, acest lucru este considerat ca fiind negativ de către presa apropiată lui Traian Băsescu, care dorește diminuarea salariilor.
Ştirile orei
Nu ti-e rusine sa scrii astfel de prostii? Faptul ca s-a revenit dupa taierea salariala, tu o consideri crestere de salariu?? Esti capsoman rau de tot!