Sute de cutremure s-au produs în zona vulcanului Bardarbunga din Islanda
Activitatea seismică din Islanda a continuat sâmbătă în zona vulcanului Bardarbunga, înregistrându-se sute de cutremure pe parcursul a câteva ore, dar conform agenţiei de apărare civilă nu există interdicţii de trafic aerian, informează agenţia DPA.
Aproximativ 450 de cutremure au fost înregistrate de la miezul nopţii (00.00 GMT), la 7 dimineaţa, cel mai puternic, cu magnitudinea de 5,4 pe scara Richter, producându-se în craterul vulcanului situat sub gheţarul Vatnajokull din sud-estul Islandei, a precizat Biroul Meteorologic.
Nu s-a înregistrat nici un fel de activitate vulcanică pe câmpul de lavă Holuhraun din nordul gheţarului Vatnajokull după ce o mică erupţie de lavă avusese loc în noaptea de joi spre vineri, dar care a încetat după patru ore.
Biroul Meteorologic din Islanda, care monitorizează şi activitatea vulcanică, a coborât vineri după-amiază nivelul de alertă de la cel maxim, roşu, la portocaliu, considerându-se că erupţia vulcanului, începută în cursul nopţii, nu reprezintă un pericol.
Autoritatea de apărare civilă s-a aflat sâmbătă pentru a doua oară la cel mai înalt nivel de alertă în legătura cu activitatea vulcanului Bardarbunga, a declarat pentru DPA purtătorul de cuvânt August Gunnar Gylfason.
O primă alertă roşie a fost emisă sâmbătă, 23 august, când s-a înregistrat o erupţie de proporţii reduse, după o săptămănă de semne ale reluării activităţii vulcanului, dar nivelul alertei a fost coborât după o zi la portocaliu.
În 2010, erupţia vulcanului de sub gheţarul Eyjafjallajokull din Islanda a perturbat transportul aerian timp de mai multe săptămâni. Norul de cenuşă vulcanică format atunci a dus la cea mai amplă operaţiune de închidere a spaţiului aerian din Europa pe timp de pace, cu o durată de peste o lună, fiind anulate mai bine de 100.000 de zboruri şi afectând opt milioane de pasageri.