TĂRICEANU a cerut de la Bruxelles eliminarea MCV
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, la Bruxelles, într-o conferință comună de presă cu șeful Parlamentului European, Martin Schulz, că MCV a devenit o țintă în mișcare, iar Comisia Europeană trebuie să pregătească terenul pentru eliminarea acestui instrument.
"Noi considerăm că în momentul de faţă MCV, care ar fi trebuit să funcţioneze pe o perioadă limitată, a devenit un fel de ţintă în mişcare care, pe măsură ce ne apropiem de el, se depărtează. Şi de aceea, sugestia mea, pe care vreau s-o fac, sigur, şi autorităţilor Comisiei este să stabilim o modalitate de evaluare clară a progreselor care au fost făcute pe cele patru benchmark-uri din cadrul MCV. Acest assessment (evaluare – n.r.) ar trebui făcut în România de către Comisie în aşa fel încât să putem pregăti terenul pentru încheierea acestui dispozitiv care a fost pus în funcţiune în momentul aderării României la Schengen (la UE – n.r.)", a declarat, joi, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit Mediafax.
În opinia lui Tăriceanu, România şi-a atins ţintele la care s-a angajat, iar progresele făcute în domeniul justiţiei şi al statului de drept sunt "sensibile, apreciate şi ele fac parte din evaluările Comisiei şi sunt apreciate ca atare". "Prin urmare mi s-ar părea logic şi normal să mergem către această fază de încheiere a Mecanismului pentru a nu considera că România este - şi, bineînţeles, şi Bulgaria, dar eu vorbesc în primul rând pentru ţara mea - să nu considerăm că există o discriminare între România şi celelalte ţări membre ale UE", a spus Călin Popescu-Tăriceanu.
Rugat să dea o definiţie a MCV în faţa lui Martin Schulz, Tăriceanu a explicat că, iniţial, Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost stabilit ca un instrument tehnic, dar pentru a măsura progresele în domeniul justiţiei, al statului de drept.
"Din păcate, ceea ce am observat este că încet, încet el a început să fie folosit ca un instrument, să zicem, cu caracter politic", a spus preşedintele Senatului, adăugând că "problema de fond rezidă, în principal, la Comisie care ar trebui să găsească o modalitate de a pregăti terenul pentru decizia politică care este la nivelul Consiliului".
"Cred că este şi o componentă politică, din păcate, n-ar fi trebuit să fie şi, tocmai de aceea, consider că, dacă această componentă politică este avută în calcul, chiar dacă nu este recunoscută, atuncea sigur că se creează o discriminare cu care nu putem să fim de acord", a mai spus Tăriceanu.
Ştirile orei
sa-l auzim pe tariceanu ca, in virtutea egalitatii in fata legii, asa cum un senator nu poate fi aresta fara acordul senatorilor, nici un borfas (sinonim senator) nu poate fi arestat fara acordul sindicatului borfasilor:)