Tăriceanu: Criza economică a determinat o criză a liberalilor europeni
Criza economică a determinat o criză a liberalilor europeni, a afirmat, joi, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cu prilejul conferinţei internaţionale '25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte', organizate de Fundaţia Română pentru Democraţie.
"Ceva totuşi s-a întâmplat, într-o măsură, ca urmare a crizei economice - o creştere a insatisfacţiei în toate societăţile noastre, semne de criză în lumea liberalilor europeni şi în zona libertăţilor politice, pe care aceştia, în mod tradiţional, o reprezintă. Dl Viktor Orban, premierul unei ţări vecine de unde Partidul Liberal a dispărut, a rostit în România un discurs surprinzător care elogia statul non-liberal. În Bulgaria, discursurile sunt poate mai puţin sonore, dar realităţile nu sunt mai încurajatoare, ci din contră. Chiar în România, unde Partidul Liberal avea o istorie de 140 de ani, o mişcare bruscă şi greu explicabilă l-a precipitat în zona dreptei populare, şi nu o dată populiste, alături de dl Orban. Este oare bine, este oare prudent să renunţăm dintr-o dată la curentul politic care a reprezentat în Europa cea mai sigură barieră în calea fascismului?', a atras atenţia Tăriceanu, la sesiunea inaugurală a conferinţei internaţionale de la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, biruitoare pe trei cincimi din lume, democraţia riscă un alt fel de criză.
'Discursul triumfalist al democraţiilor contemporane ne face să uităm limitele istorice, până la urmă. (...) Democraţia nu e un leac magic universal. Nu are monopolul creşterii economice, nu generează automat bunăstare şi nici nu elimină corupţia din sistemele politice. Cred că măcar o parte din insatisfacţiile pe care le observăm în jurul nostru pleacă şi de la absolutizarea virtuţilor democraţiei. (...) Alegerile libere şi corecte, un sistem parlamentar responsabil şi funcţional, un executiv rezultat din voinţa majoritară a cetăţenilor sunt necesare ca oxigenul pentru societăţile noastre, dar reprezintă doar armătura unor societăţi prospere, libere şi demne. Tot restul urmează a fi construit', a afirmat preşedintele Senatului.
Conferinţa internaţională '25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte' la care participă foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Est a început, joi, la Palatul Parlamentului.