Tăriceanu, despre imunitatea preşedintelui: Curtea Constitutionala a legiferat în plus faţă de lege
Presedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, ca la nivelul Curtii Constitutionale ar fi fost adoptate decizii in care s-ar fi "legiferat peste lege", mentionand ca "in perioada urmatoare vor trebui facute corectiile necesare ca astfel de situatii sa nu se mai intample".
Tariceanu a fost intrebat daca este de parere ca la revizuirea Constitutiei ar fi oportuna eliminarea imunitatii pentru seful statului, asa cum a propus Klaus Iohannis.
"Cei care vorbesc de ridicarea imunitatii pentru presedinte ar face bine sa citeasca Constitutia si o sa vada ca in mod clar, explicit, presedintele are tot la fel de multa imunitate, sau de putina - cum vreti sa o luati, unora le pare multa, altora le pare poate mai putina - cat un parlamentar.
Deci, presedintele are o imunitate politica, dar sigur ca in anumite cazuri aceasta imunitate poate fi ridicata si in cazul in care se constata anumite fapte grave presedintele are asupra lui, sa spunem asa, instrumente de control, presiune si chiar mai grave, cum este suspendarea presedintelui, inclusiv demiterea lui pentru fapte grave care sunt mentionate in Constitutie", a sustinut Tariceanu.
Presedintelui Senatului i s-a precizat ca, potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale, presedintele are mai mult decat imunitatea parlamentarului.
"Stiu, sigur ca sunt la curent cu aceste chestiuni. Curtea Constitutionala in ultimii ani a legiferat in plus fata de lege, n-a facut numai interpretare", a raspuns Tariceanu.
La remarca privind faptul ca la nivelul Curtii Constitutionale nu se legifereaza, presedintele Senatului a replicat: "Stiu, stiu, pai tocmai acest lucru il spun. Cred ca ati inteles ca nu accept acest lucru, din contra, sunt critic fata de aceste decizii ale Curtii care practic a legiferat peste lege si, sigur, ca in perioada urmatoare vor trebui facute corectiile necesare ca astfel de situatii sa nu se mai intample".
Tariceanu a refuzat ca raspunda la intrebare in momentul in care a fost chestionat la ce fel de "corectii" se refera.