Tăriceanu: MFP trebuie să își calibreze acțiunile și să le facă eficiente în zonele care sunt creatoare de evaziune fiscală
Reprezentanții administrației fiscale trebuie să își adapteze măsurile în așa fel încât să nu se mai producă excese, să nu mai penalizeze operatorii economici care funcționează corect, a spus, miercuri, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după o discuție cu reprezentanții mediului de afaceri din servicii, hotelărie și restaurante.
"La întâlnirea cu mediul de afaceri am discutat despre prevederile noului Cod Fiscal, care sunt primite cu multă satisfacție. Având în vedere că aceste prevederi duc către o reducere simțitoare a fiscalității în diferite domenii, sigur că așteptările și ale factorului politic pe care îl reprezint, dar și ale ale administrației, respectiv ale Ministerului de Finanțe, sunt acelea de a reduce evaziunea fiscală, care este un fenomen deloc de neglijat în România. Deja MFP, prin ANAF a început să se manifeste cu mai multă rigoare pentru combaterea evaziunii fiscale. Am constatat astăzi, în discuția cu operatorii economici din sectorul hotelărie, restaurante și servicii, că există și acțiuni pe care le pot numi categoric excese. Măsuri excesive care nu fac decât să dăuneze climatului de afaceri din România. Aceste lucruri trebuie aduse la cunoștința administrației fiscale care trebuie să își adapteze măsurile în așa fel încât să nu se mai producă astfel de excese, să nu mai penalizeze operatorii economici care funcționează corect și sigur că discuția a fost extrem de utilă din această perspectivă. Cei de la MFP trebuie să își calibreze, pe viitor acțiunea și să o facă eficientă cu zonele care cu adevărat sunt mari creatoare de evaziune fiscală', a spus Călin Popescu Tăriceanu.
O serie de reprezentanți ai Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri (MEIMMMA), împreună cu Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului României, și reprezentanți ai conducerii Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală au avut consultări cu reprezentanții mediului de afaceri pentru identificarea și remedierea în regim de urgență a principalelor probleme întâmpinate de aceștia.
"Încercăm să creăm o altă atmosferă și să împingem, în sensul bun al cuvântului, autoritățile statului către un alt comportament — și anume acela de a se pune la masă — împreună cu organizațiile profesionale care reprezintă mediul de afaceri pentru a găsi soluțiile cu care se confruntă și autoritățile și mediul de afaceri', a spus Tăriceanu.
Potrivit acestuia, cu prilejul întâlnirii, reprezentanții mediului de afaceri au reclamat o serie de derapaje în ceea ce privește comportamentul celor de la ANAF.
"Discuțiile au fost extrem de constructive. Au fost reclamate o serie de derapaje în ceea ce privește comportamentul celor de la ANAF. Lucrurile sunt oarecum împărțite pentru că argumentele celor de la ANAF au fost destul de solide în sprijinul acestor acțiuni. Pe de altă parte, mediul de afaceri a sesizat legitim o serie de aspecte care pot fi amendate cumva. Va trebui să armonizăm cumva dorința celor care reprezintă atât mediul de afaceri, cât și a celor de la MFP, pentru că avem nevoie de o bună colectare a taxelor și de un mediu de afaceri prietenos', a afirmat, al rândul său, Cătălin Beciu, secretarul de stat coordonator al domeniului mediul de afaceri din cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri (MEIMMMA).