Tăriceanu: Se discută tot mai mult de Europa cu două viteze. România riscă să fie pusă la colț
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că, în contextul în care se discută tot mai mult despre o Uniune Europeană cu două sau mai multe viteze, iar războaiele politice interne împiedică o dezbatere lucidă despre viitorul țării, România riscă să fie din nou pusă la colț.
"Vin la acest subiect, care mie mi se pare extrem de important pentru viitorul nostru, care este dezbaterea privind viitorul Europei. Ce fel de Europă se va construi? Vedeți din ce în ce mai mult că se discută despre Europa cu două sau cu mai multe viteze. Din păcate, România riscă să fie din nou pusă la colț, așa cum a mai fost, din păcate, și în trecut, și războaiele politice de la noi ne împiedică să stăm să facem o dezbatere lucidă și utilă pentru viitorul României. Stăm mereu blocați în dispute politice sterile care consumă timp și energii. În acest timp, deciziile de la Bruxelles se iau și vedeți că ele sunt esențiale pentru viitorul României. Mai mult decât atât, în 2019, urmează să deținem Președinția UE și trebuie să folosim această oportunitate. Și de ce vă spun aceste lucruri, o să întrebați? Pentru că dumneavoastră, primarii, aveți un rol esențial în dezvoltarea economică a României, în așa fel încât România să aibă o forță de negociere mai mare în UE. Nu vă spun un mare secret. Forța de negociere, arma principală de negociere la nivelul UE, este dată de forța economică", a spus președintele Senatului, prezent luni la ședința Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.
El a adăugat că o consolidare economică presupune punerea în aplicare a marilor proiecte de dezvoltare. În acest sens, Tăriceanu a remarcat că unii primari s-au "concentrat pe micro-management și doar pe gestiunea treburilor care intră în fișa postului: curățenie, iluminat".
"Nu spun că aceste lucruri nu sunt importante, fără îndoială, ele sunt importante, dar primarul trebuie să fie în același timp un vizionar pentru comunitatea lui, un om care trebuie să aibă capacitatea de a anticipa dezvoltarea orașului și care să poată să faciliteze, prin proiectele pe care le pune pe masă, această dezvoltare. Primarul, în același timp, cred că trebuie să fie și un fel de ambasador local pentru a atrage investiții și un manager pentru a pune în practică proiectele de dezvoltare. Dați drumul la proiecte, așadar — este îndemnul pe care vi-l dau, pentru că prin dezvoltarea economică a localităților dvs puteți să contribuiți esențial la dezvoltarea și creșterea bunăstării și calității vieții fiecăruia dintre locuitori", a transmis el.
Tăriceanu și-a exprimat convingerea că România trebuie și poate să se dezvolte, adăugând că, în ciuda unui început de an "tumultos", a fost un început de guvernare bun, mai ales în ceea ce privește măsurile adoptate de Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu.
"S-au adoptat o serie de măsuri esențiale pentru cetățeni, s-au luat și decizii care vizează direct sau indirect administrațiile locale, cum ar fi creșterea cu 20% a salariilor din administrația locală, eliminarea celor 102 taxe nefiscale, aprobarea PNDL, începerea dezbaterilor pentru Legea unică a salarizării. Așadar, este un început, aș spune, promițător, dar mai avem foarte mult de lucru pentru a accelera dezvoltarea economică a României", a conchis președintele Senatului.