TAROM a trecut testul managementului privat
La ora actuală compania TAROM are parte de un echilibru financiar, care reiese în principal din lipsa datoriilor către bugetul de stat sau către alţi parteneri.
Managementul privat implementat la TAROM îşi arată primele rezultate pozitive în activitatea companiei. Operatorul aerian naţional a anunţat că faţă de primul semestru al anului trecut pierderile suferite s-au redus la jumătate. Astfel, de la pierderi de 120 de milioane de lei înregistrate în 2012, în primul semestru al lui 2013 acestea s-au diminuat, ajungând la valoarea de 63 de milioane de lei.
De la preluarea mandatului de premier al României, Victor Ponta a acordat o atenţie specială companiilor de stat, acolo unde a cerut să se numească manageri privaţi. TAROM a fost una dintre companiile care au beneficiat de o atenţie sporită, dată fiind situația financiară înregistrată în timpul guvernărilor anterioare. Eforturile guvernului de a numi un manager privat au fost răsplătite în acest moment, odată cu prezentarea datelor financiare.
Rezultatele înregistrate în primul semestru arată că noul Consiliu de Administraţie şi programul de management privat sunt un real succes. Scopul noului management al companiei este acela de a îmbunătăţi serviciile oferite, menţinând în acelaşi timp o stabilitate financiară.
La ora actuală compania TAROM are parte de un echilibru financiar, care reiese în principal din lipsa datoriilor către bugetul de stat sau către alţi parteneri. De asemenea, TAROM are lichidităţile necesare pentru desfăşurarea corespunzătoare a activității. În acest moment, veniturile operaţionale ale TAROM s-au situat în primele luni ale anului curent la valoarea de 534 milioane lei, în comparaţie cu suma înregistrată la jumătatea anului trecut, de 498 milioane.
Situaţia TAROM s-a îmbunătăţit simţitor faţă de anul trecut. În această perioadă, compania a lansat mai multe curse, a eficientizat programul de zbor şi a optimizat reţeaua de rute. Printre rutele lansate de TAROM se numără Bucureşti-Dublin, Iaşi-Bologna, Iaşi-Torino, Iaşi-Londra, Bucureşti-Praga şi Cluj-Praga.
De asemenea, numărul pasagerilor a crescut cu 1,4% în acest an, compania transportând aproximativ un milion de persoane. Totodată, gradul de încărcare al aeronavelor este mai mare cu 3% în acest an.
Până anul trecut eram obişnuiţi să auzim din partea tuturor companiilor de stat că pierderile au crescut în comparație cu anul precedent. Guvernarea dezastruoasă a celor de la PDL s-a răsfrânt şi asupra companiilor de stat. La fel ca CFR Marfă, Oltchim, Poşta Română sau Hidroelectrica, şi TAROM a cunoscut o accentuare a pierderilor în ultimii ani. Managementul defectuos asigurat de clientela politică a celor de la PDL au făcut ca interesul individual să prevaleze interesului companiei şi al statului.
Schimbarea de guvern şi de putere din 2012 a asigurat companiilor de stat o gură de oxigen. Situaţia de la Hidroelectrica a fost remediată, aducându-se în mai puţin de un an compania pe profit, la Poşta Română s-a început curăţenia contractelor dezavantajoase, iar în cazul CFR Marfă vorbim de un proces de privatizare în derulare.
Managementul privat în companiile de stat promovat de actualul Executiv dă rezultate, reprezentând o bilă albă pentru Victor Ponta şi miniştrii lui.