Taximetriștii blochează Bucureștiul. Autoturisme UBER atacate cu ouă în Piața Victoriei
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) organizează miercuri, în Piaţa Victoriei, un protest cu 5.000 de taxiuri împotriva Ordonanţei de Urgenţă ”pentru menţinerea pirateriei”.
Mai multe autoturisme UBER au fost atacate cu ouă de către taximetriștii adunați în Piața Victoriei, în vreme ce doi șoferi autorizați de serviciile de ride-sharing au fost scoși de jandarmi din mijlocul protestatarilor.
Protestul din Piața Victoriei a început cu un scandal. Totul după ce un șofer UBER s-a infiltrat printre taximetriști. Protestatarii au cerut apoi ajutorul jandarmilor pentru a-l scoate pe șofer din piață, informează Realitatea TV.
Mai multe autoturisme UBER au fost atacate cu ouă de către taximetriștii adunați în Piața Victoriei, în vreme ce doi șoferi autorizați de serviciile de ride-sharing au fost scoși de jandarmi din mijlocul protestatarilor.
Peste 800 de taxiuri au fost parcate în fața Guvernului în semn de protest față de noua Ordonanță pe care vrea să o dea Executivul pentru a autoriza serviciile de ride-sharing.
Oficialii Uber România precizează: „Vrem să colaborăm cu industria de taxi așa cum facem în alte țări. De fapt, mulți șoferi de taxi deja folosesc aplicația noastră. Însă nu vom fi niciodata de acord cu patronatele care se opun tehnologiei și dreptului consumatorilor de a alege. Avem încredere că Guvernul va opta să nu limiteze serviciile de ridesharing ci să le reglementeze corect, în interesul a milioane de români care folosesc și aceste aplicații și vor să aibă în continuare mai multe opțiuni de transport".
Protestul se desfăşoară în intervalul orare 6:00-18:00, în Piaţa Victoriei, şi ar urma să participe mai multe asociaţii, printre care şi Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT).
”Cerem Guvernului să renunţe la OUG pentru legalizarea pirateriei în transportul rutier de persoane şi nu înţelegem de ce un vicepremier îi asigură pe „piraţi” că le va rezolva problema prin OUG şi explică necesitatea legiferării prin ordonanţe de urgenţă ca necesitate, motivând urgenţa prin faptul că Preşedintele României trimite legile Parlamentului înapoi, pentru modificare”, se arată în comunicat.
Potrivit COTAR, Daniel Suciu, ministru al Dezvoltarii şi vicepremier, a făcut declaraţii din care reiese că s-a ocupat direct de construirea cadrului legislativ pentru menţinerea pe piaţă a platformelor de ridesharing, iar protestul este îndreptat împotriva acestora.
”Chiar dacă se doreşte intrarea în legalitate a unor noi forme de transport rutier de persoane, acest lucru nu se poate face decât cu respectarea legislaţiei în vigoare. Prin OUG, Guvernul trece peste orice lege din această ţară. Nu există nicio urgenţă reală care să justifice o astfel de ordonanţă”, a declarat preşedintele COTAR-CNTR, filiala Timiş, Teodor Pesteleu.
Reprezentanţii COTAR şi ai FORT au organizat, în ultima perioadă, mai multe proteste în Bucureşti, acuzând platformele de ridesharing, precum Clever şi Uber, că nu ar funcţiona în legalitate.