Teodor Nicolaescu, fost preşedinte al Băncii Române de Scont, condamnat la 7 ani închisoare
Teodor Nicolaescu, fost preşedinte al Băncii Române de Scont, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 7 ani închisoare, într-un dosar în care a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru inducerea in eroare a SC Rafo SA Onesti, intr-un contract de achizitie de produse petroliere.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Teodor Nicolaescu a primit 6 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de delapidare cu consecinte deosebit de grave si 3 ani pentru constituire a unui grup infractional organizat. La pedeapsa cea mai grea de 6 ani s-a adaugat un spor de 1 an inchisoare, urmand ca el sa execute in total 7 ani.
In acelasi dosar au mai fost condamnati: Alexe Corina (directorul sucursalei Bucuresti a BRS) - 5 ani, Razvan Haritonovici (fost presedinte Astra Asigurari) - 5 ani, Dan Saftescu (fost presedinte al Astra Asigurari) - 5 ani, Lucian Burghelea (seful biroului plasamente Astra Asigurari) - 5 ani, Constantin Nafornita (presedintele societatii de valori mobiliare Sivamo) - 5 ani, Rodica Dumitru (presedinte interimar al BRS) - 4 ani, Tusa Veronica - 4 ani, Constantin Hateganu - 4 ani, Alic Costel - 3 ani, toate pedepsele fiind cu executare.
Inculpatii trebuie sa plateasca in solidar urmatoarele sume catre partile civile: 442.940 lei catre SC Cuart SA Uricani; 7,6 milioane lei catre SC Sivamo SA prin lichidator SC Lider Expert SRL; 3,3 milioane lei partii civile Gulian Emil Achimescu; 4 milioane lei catre SC Gelsor SRL (fosta SC Gelsor SA) prin lichidator SP Rominsol IPURL; 16,5 milioane lei partii civile SC Imobiliar Network 2002 SA (fosta SC Gelsor Network SA); 187.613 lei partii civile Clitemnestra Gadea; 25,3 milioane lei catre SC Astra Asigurare Reasigurare SA; 26,3 milioane lei catre Banca Romana de Scont prin lichidator Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar; 3,1 milioane lei partii civile CN Posta Romana SA; 3,2 milioane lei catre SC Dramiral Group SA prin lichidatori Ardeleanu Ion si Dumitru Vasile.
Fiecare inculpat trebuie sa plateasca cate 110.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (in total 1.100.000 lei, in care se includ si cheltuielile efectuate la urmarirea penala in suma de 900.000 lei).
Teodor Nicolaescu a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT in anul 2011, alaturi de Mihai Iacob, director general al SC Dramiral Group SA si director al cotidianului 'Curentul', pentru inducerea in eroare a Rafo Onesti intr-un contract de achizitie de produse petroliere.
Conform DIICOT, Mihai Iacob, in calitate de director general al SC Dramiral Group SA, s-a asociat cu Teodor Nicolaescu - presedinte al B.R.S. SA, pentru inducerea in eroare a SC Rafo SA Onesti, prin emiterea a trei ordine de plata de 135 miliarde lei vechi, cunoscand faptul ca SC Dramiral Group SA nu avea disponibilul banesc necesar pentru a onora plata respectiva si l-a instigat pe Teodor Nicolaescu sa elibereze un extras de cont fals reprezentantilor SC Rafo Onesti SA, ce atesta stingerea sau nasterea unor obligatii financiare.
Procurorii sustineau ca inducerea si mentinerea in eroare a reprezentantilor SC Rafo SA Onesti, cu prilejul executarii contractului de achizitie de produse petroliere, incheiat intre SC Dramiral Group SA si SC Rafo SA Onesti, a fost posibila datorita ajutorului dat de Teodor Nicolaescu lui Mihai Iacob prin semnarea si eliberarea in fals a unui extras de cont catre reprezentantii societatii comerciale prejudiciate, inscris care era susceptibil de a dovedi existenta, modificarea sau stingerea unui drept sau a unei obligatii.
Conform contractului de vanzare cumparare incheiat intre Rafo Onesti SA, in calitate de vanzator, si Dramiral Oil SA reprezentata de Mihai Iacob, in calitate de cumparator, Rafo Onesti a livrat catre Dramiral Group produse petroliere de 160 miliarde lei vechi.
Singura plata facuta catre Rafo Onesti a fost de 25 miliarde lei vechi.
Astfel, desi scriptic contul apartinand Rafo Onesti deschis la Banca Romana de Scont - Sucursala municipiului Bucuresti a fost creditat cu 135 miliarde lei vechi, suma respectiva nu a intrat efectiv in contul bancar.
Mihai Iacob a fost condamnat, in anul 2013, de Tribunalul Bucuresti, intr-un dosar disjuns, la 4 ani de inchisoare cu suspendare