Teodorovici: Administratorii Pilonului II pot negocia cu statul, dacă se angajează să investească în proiectele Guvernului
Cotele de majorare a capitalului social impuse fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) prezente pe piaţa din România sunt negociabile în măsura în care administratorii acestora vor ajunge la o înţelegere cu Guvernul privind sprijinirea investiţiilor sale prioritare, precum cele din sănătate, energie, infrastructură şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
”Cotele de capitalizare ale fondurilor de pensii private sunt negociabile în măsura în care se va ajunge la o înţelegere cu Guvernul privind investiţiile fondurilor în proiectele importante pentru România, în sănătate, energie, infrastructură şi sectorul IMM-urilor”, a afirmat Teodorovici, conform Profit.ro. Surse apropiate discuţiilor au afirmat pentru „Adevărul” că una dintre variantele luate în calcul de Guvern ar fi parteneriatele public private.
Acţionarii administratorilor din Pilonul II de pensii spun că noile cerinţe de capital prevăzute prin OUG nr. 114/2018, de aproximativ 800 de milioane de euro, pun o povară imensă şi nesustenabilă asupra industriei. El solicită modificarea acestei ordonanţe pe baze fundamentate economic. Potrivit unui comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat în România, acţionarii internaţionali majoritari ai tuturor celor şapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România (Pilonul II) s-au întalnit la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile, în contextul efectelor majore pe care OUG 114/2018 le are asupra acestui sistem.
La întâlnirea cu cei şapte acţionari ai administratorilor de Pilonul II au participat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, consilierul de stat al premierului, Darius Vâlcov, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Asociaţiei de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea şi o parte dintre membrii Consiliului ASF. “Cu prilejul acestor întâlniri, acţionarii administratorilor au explicat că în cei 11 ani de existenţă fondurile de pensii Pilon II au funcţionat ireproşabil, investind în România majoritatea covârşitoare a activelor administrate (peste 90%), în condiţiile cadrului legislativ în vigoare. Gradul ridicat dar eficient de reglementare, standardele înalte de transparenţă şi rezultatele investiţionale foarte bune obţinute în beneficiul contribuabililor români au primit recunoaştere din partea tuturor instituţiilor internaţionale de specialitate”, se arată în comunicat. Sursa citată menţionează că aceste companii care administrează Pilonul II s-au ţinut de promisiune, iar în acelaşi timp au contribuit la creşterea şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe pieţele financiare. Acţionarii administratorilor de Pilon II au spus că OUG nr. 114/2018 a introdus mai multe modificări care pun o povară nejustificată asupra industriei.