Teodorovici: Cine vrea să dea bacşiş băiatului care livrează la domiciliu merge la unitate pentru bon fiscal
Persoanele care fac livrări la domiciliu pot primi bacşiş, dar numai dacă societatea la care lucrează le permite acest lucru şi numai dacă cel care cumpără se deplasează la sediul firmei pentru a-i fi eliberat bonul fiscal, susţine ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Eugen Teodorovici răspuns astfel unei întrebări adresate de către un jurnalist în legătură cu fiscalizarea bacişul dat celor care livrează pizza.
"Dacă eu vreau să dau bacşiş băiatului care îmi aduce pizza, cum rezolv, domnule ministru ?", l-a întrebat un jurnalist pe ministru, acesta explicându-i că, dacă este mulţimit de "gustul şi serviciile prestate", îi poate da bacşiş.
Întrebat însă cum poate fi dat acestuia bacşiş fără să primească bon fiscal, ministrul a răspuns: "Dacă doriţi să lăsaţi un bacşiş, mergeţi la unitatea respectivă, iar acolo, pe casă, bate bonul fiscal, bacşişul respectiv, şi asta este", a explicat ministrul de Finanţe.
Ordonanța de Urgență 8/2015 care definește bacșișul și stabilește evidențierea acestui tip de venit pe bonul fiscal a fost publicată, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, 'prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta în mod voluntar".
Introducerea unor prevederi legale cu privire la definirea sumelor încasate în plus, sub formă de bacșiș, este necesară în vederea evidențierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populație și asigurării fiscalizării acestuia, se mai arată în documentul citat.
Sumele provenite din încasarea bacșișului vor fi înregistrate în contabilitate la 'alte venituri', iar sumele distribuite salariaților se înregistrează pe seama cheltuielilor, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.
Operatorii economici pot să stabilească, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacșișurilor rămân la dispoziția lor ori constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaților.
În cazul defectării aparatelor de marcat electronice fiscale, până la repunerea în funcțiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligați să înregistreze într-un registru special, întocmit în acest sens, toate operațiunile efectuate și să emită chitanțe, în condițiile legii, pentru respectivele operațiuni și facturi, la cererea clientului. "Obligația privind înregistrarea operațiunilor efectuate într-un registru special nu se aplică operatorilor economici care își desfășoară activitatea de transport în regim de taxi", se mai precizează în document.