Teste moderne de laborator pentru evaluarea sănătății reproducerii la femei

| 03 iul, 12:27

În clinicile de specialitate din țara noastră se face un test de laborator numit AMH. Acesta este inclus în categoria testelor moderne de examinare la cuplurile cu probleme de sănătate a reproducerii.

Hormonul anti-Mullerian, sau AMH, este produs de foliculii ovarieni prantrali și antrali și arată rezerva ovariană. Testarea AMH din sânge este importată, deoarece îi ajută pe medicii ginecologi să evalueze rezerva ovariană, iar pe medicii endocrinologi să prezică răspunsul organismului la stimularea ovariană și să realizeze cel mai bun plan pentru tratamentul de fertilizare in vitro (FIV).

Nivelului de hormon anti-Mullerian (AMH)

Acest hormonul anti-Mullerian (AMH) este considerat un indicator important în planificarea unei sarcini. În prezent, în clinicile de specialitate se realizează AMH analiză de laborator, pentru a determina nivelului hormonului anti-Müllerian (AMH) din sânge. Acest test este ușor de realizat și oferă date privind:

  • cantitatea de ovule pe care le are femeia
  • determinarea unor riscuri de infertilitate
  • luarea unor decizii pentru planificarea familială și posibile sarcini.

Dacă nivelul de AMH este ridicat, atunci rezerva ovariană este mare. Dacă AMH este scăzut, atunci rezerva ovariană este redusă și fertilitatea scăzută.

Alte aspecte despre importanța și rolul hormonului AMH

Testarea AMH poate fi făcută de femei, ca parte a unei evaluări cuprinzătoare a fertilităţii, împreună cu alte teste hormonale. Despre valorile AMH se spune că nu fluctuează în timpul ciclului menstrual, astfel încât o probă de sânge poate fi prelevată în orice moment al lunii.

La femeile care au o rezervă ovariană redusă, AMH-ul va avea o valoare mai mică. Asta se întâmplă de obicei la femeile care se apropie de menopauză. De regulă, la femeile cu un nivel scăzut de AMH ce au ales fertilizarea in vitro (FIV), este posibil să aibă un răspuns mai slab la stimularea ovariană și să conțină mai puține ovule.

Alte teste hormonale care ajută în tratamentul infertilității

În clinicile de specialitate medicii fac și alte teste hormonale și examene ginecologice detaliate. Ei au ca scop excluderea unor anomaliile congenitale sau dobândite.

Prin ecografie transvaginală se face o examinare a colului uterin, a vaginul și uterul cu ovare. Uneori sunt necesare și investigații suplimentare: o histeroscopie (pentru examinarea cavității uterine cu un histeroscop) și un test de permeabilitate a trompelor uterine.

În cazul în care există și o suspiciune de endometrioză la femeie, aceasta s-ar putea identifica printr-o laparoscopie de diagnosticare (pentru a investiga pelvisul și interiorul abdomenului).

O cauză frecventă a infertilității la femei este tulburarea de ovulație. Printr-o analiză a ciclului menstrual se pot obține anumite date, mai ales dacă se bănuiește că ar putea exista un număr mai mic de ovulații și o funcție ovariană mai slabă. Pentru asta se face un test de sânge pentru starea hormonală și o examinare cu ultrasunete. Anovulația este un fenomen specific femeilor, ce apare din cauza unui dezechilibru hormonal, în timpul ciclului menstrual. Acestă problemă trebuie diagnosticată și tratată la timp. În caz contrar, după un timp îndelungat, ea conduce la infertilitate la aproximativ 30% dintre femei.

Alte cauze ale tulburărilor de ciclu menstrual sunt: nivelul anormal al prolactinei și probleme de funcționare a glandei pituitare. La unele femei pot apărea cicluri menstruale neregulate, sau anovulatorii.

În clinicile de specialitate se aplică și metoda de imagistică prin rezonanță magnetică a capului, prin care se pot depista unele tumori hipofizare. Pot fi diferite tipuri de tumori: adenom hipofizar, microadenom hipofizar, craniofaringiom, chisturi despicate ale lui Rathke. Acestea pot fi în multe cazuri benigne și pot fi tratate. Hormonii produși de glanda hipofiză sunt: prolactina (care face sânii unei femei să producă lapte după naștere), hormonul adrenocorticotrop, hormonul stimulator al tiroidei, hormonul antidiuretic ce reglează echilibrul apei, hormonul luteinizant, hormonul foliculostimulant și hormonul de creștere.

De asemenea, în clinici moderne există și medici endocrinologi și geneticieni, care verifică funcționarea glandei tiroide și a glandelor suprarenale la paciente și prescriu tratamente personalizate pentru fiecare dintre ele.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ