Testele-grilă, decodate. Cum să "fentezi" variantele, astfel încât să alegi mereu răspunsul corect

| 28 iun, 2014

TESTUL-GRILĂ ideal ofera variante la intamplare, fara "modele" de raspuns corect sau gresit. Cu toate acestea, testele sunt realizate de oameni, asa ca nimic nu este cu adevarat intamplator.

William Poundstone, autorul "Rock Breaks Scissors: A Practical Guide to Outguessing and Outwitting Almost Everybody", spune ca a gasit cheia prin care poate sparge codul unui test-grila, potrivit Business Insider.

Poundstone a analizat peste 100 de teste, de la diferite licee si facultati, scoli de soferi, examene de licenta, sondaje radio si chiar teste din ziare, in total 2.456 de intrebari, iar concluzia lui este ca exista anumite trasaturi care tradeaza raspunsul adevarat.

Cum sa "ghicesti inteligent" raspunsul corect la un test-grila, potrivit lui William Poundstone:

1. Ignora conventiile fara baze statistice, cum ar fi urmatoarele sfaturi: "Daca nu stii raspunsul, alege-l pe cel din mijloc" sau "Evita raspunsurile care folosesc cuvintele: niciodata, intotdeauna, toate, niciuna". In realitate, variantele: "Toate cele de mai sus" sau "Niciuna dintre cele de mai sus" s-au dovedit a fi corecte in 52% din cazuri. Asa ca, daca le alegi, iti imbunatatesti cu 90% sansele sa ghicesti raspunsul corect.

2. Analizeaza cu atentie toate raspunsurile din grila. Poundstone a demonstrat statistic ca variantele de raspunsuri corecte se repeta rareori. Asa ca, daca te uiti cu atentie la intrebarile la care sigur stii raspunsul, atunci e posibil sa-l ghicesti si pe cel pe care nu-l stii. Mai exact, te-ai blocat la intrebarea a doua. Raspunsul la prima intrebare este A, iar raspunsul la intrebarea a treia este D. In acest caz, pentru intrebarea a doua, probabil, vei elimina cu succes variantele A si D.

3. Alege cel mai lung raspuns. Poundstone a observat ca, in general, cel mai lung raspuns este si cel corect. "Cei ce realizeaza testele trebuie sa se asigure ca raspunsul corect nu lasa loc de interpretari. Adesea, asta implica mai multe explicatii, iar la raspunsurile gresite nu este nevoie sa se oboseasca atat de mult", spune el.

4. Exista si teste aranjate pe computer, asa ca ordinea raspunsurilor chiar nu conteaza. In schimb, este important sa urmaresti orice neconcordanta, informatii repetate cu alte cuvinte si astfel sa elimini elementele care tradeaza ca raspunsul nu este cel pe care il cauti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ