Tiberiu Niţu: Documentele de la Comisia NANA, "cel mult probe extrajudiciare"
Comisia Nana. Tiberiu Niţu, procurorul general al României, a declarat joi că documentele Comisiei Nana reprezintă pentru anchetă cel mult probe extrajudiciare.
Comisia Nana. Tiberiu Niţu, procurorul general al României, a declarat joi că documentele Comisiei parlamentare în cazul Nana reprezintă pentru anchetă cel mult probe extrajudiciare, iar persoana care semnează corespondenţa la Secţia de urmărire penală a PÎCCJ este procurorul şef de secţie.
'Ieri (n.r. miercuri), domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor a comunicat că ne va trimite o scrisoare din care rezultă că nu ne răspunde solicitării întrucât nu a fost semnată de procurorul general. Am primit ieri după-amiază această scrisoare. (...) Vă reamintesc că documentele comisiei, concluziile comisiei pentru noi au valoare cel mult de probe extrajudiciare, nefiind administrate în cursul unei proceduri judiciare, dar nici nu pot fi înlăturate ab initio. Pot fi consultate şi, eventual, studiate şi eventual incluse în dosarul penal. Procurorul de caz este cel care apreciază asupra oportunităţii administrării tuturor probelor, dar în ceea ce priveşte persoana care semnează corespondenţa la Secţia de urmărire penală din PÎCCJ, acesta este procurorul şef de secţie', a afirmat Tiberiu Niţu, citat de Agerpres.
Citeşte şi: Tiberiu Niţu: Peste jumătate din cele 2.000 de dosare penale pentru fraudarea referendumului, închise
Potrivit şefului Ministerului Public, Parlamentul a trimis o scrisoare în care se arăta că şi-a încetat activitatea comisia, care a analizat documentele din comuna Nana, şi că procurorii, organele de urmărire penală, pot avea acces la documente.
'Scrisoarea a ajuns la procurorul de caz care, deşi documentele Comisiei reprezintă pentru noi eventual probe extrajudiciare, a considerat că nu ar strica sau nu ar fi rău să le cunoască şi a adresat Comisiei parlamentare solicitarea de a trimite documentele. (...) Potrivit Codului de procedură penală, dacă la celelalte unităţi de parchet, primul procuror, respectiv procurorul general de Curte, este cel care verifică rechizitoriul, este cel care soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, la PÎCCJ, conducătorul unităţii operative este şeful Secţiei de urmărire penală şi criminalistică. Acesta semnează şi corespondenţa, nu numai cu Parlamentul României, ci cu toate instituţiile publice, private, cu care Ministerul Public corespondează, solicită documente', a explicat el.
Tiberiu Niţu a spus că nu ştie exact faţă de câte persoane s-a început urmărirea penală în dosarul Nana şi nici încadrările juridice.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri că Biroul Permanent este de acord cu trimiterea documentelor şi raportului comisiei Nana către Parchetul General, aşa cum această instituţie a solicitat, dar este necesar ca procurorul general să trimită o scrisoare semnată de el în acest scop.
'Am avut pe ordinea de zi o cerere din partea unui procuror, şef de secţie, pentru a pune la dispoziţie toate documentele pe care comisia Nana le-a analizat şi raportul comisiei Nana. Din punct de vedere constituţional comunicarea dintre Parchetul General şi preşedintele Camerei se face de către procurorul general prin ministrul Justiţiei sau direct domnia sa. Noi am aprobat de principiu să punem la dispoziţie toate documentele, dar din punct de vedere regulamentar, am returnat acest document, suntem obligaţi să cerem, rugându-l pe procurorul general, să trimită această cerere sub semnătura domniei sale. Există două erori de fond, în primul rând nu Biroul Permanent al Camerei ia această decizie, ci Birourile Permanente reunite şi scrisoarea trebuie să fie adresată de către procurorul general celor doi preşedinţi ai Camerei şi Senatului pentru a fi discutată în cadrul Birourilor reunite astfel încât documentele să fie scoase din arhiva Senatului, să fie puse la dispoziţia Parchetului General', a spus Zgonea.