Tîlvăr: România şi Norvegia sunt alături de Ucraina în aceste momente critice
România şi Norvegia continuă să fie alături de Ucraina în aceste ''momente critice'', a afirmat, vineri, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, care s-a întâlnit, la sediul MApN, cu omologul său din ţara scandinavă, Bjorn Arild Gram.
Potrivit unui comunicat al MApN, sprijinul substanţial pe care Norvegia îl asigură României în achiziţia unui sistem avansat de rachete sol-aer Patriot a reprezentat un alt subiect important al discuţiilor. Contribuţia financiară de aproximativ 127 milioane de dolari este asigurată în cadrul Iniţiativei de Acţiune Imediată pentru Apărarea Antiaeriană, coordonată de Germania.
"Prin această contribuţie semnificativă, Norvegia demonstrează nu numai sprijinul său ferm pentru România, dar şi angajamentul faţă de securitatea aliată. Continuăm să stăm, împreună, alături de Ucraina în aceste momente critice", a declarat ministrul Apărării Naţionale.
Angel Tîlvăr a evidenţiat cooperarea de succes între forţele aeriene ale celor două ţări în cadrul programului de înzestrare "Avion multirol al Forţelor Aeriene", prin care Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial, şi a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii.
În total, au fost recepţionate 12 aeronave, după sosirea, în urmă cu mai puţin de o săptămână, a încă trei avioane multirol F-16 Fighting Falcon în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare. Finalizarea recepţiei întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.
"Aeronavele F-16 sunt livrate României în stare operaţională, ceea ce reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări ale Alianţei, ceea ce contribuie în mod direct la întărirea posturii de apărare a NATO pe Flancul estic. Resursa disponibilă a acestor aeronave asigură operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, F-35, contract pe care sperăm să îl semnăm până la sfârşitul acestui an", a arătat ministrul român.
Atât ministrul Tîlvăr, cât şi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, care a participat la discuţii, au exprimat deschiderea pentru noi colaborări în domeniul industriei de apărare între cele două ţări, cu accent pe transferul de tehnologie modernă în România - pentru integrarea producţiei de echipamente militare, într-un proces cât mai mare, pe teritoriul naţional sau pentru înfiinţarea de capacităţi economice destinate întreţinerii, pe întreaga durată de viaţă, a echipamentelor care ar putea fi achiziţionate din industria de apărare norvegiană în cadrul programelor de achiziţii ale Armatei României.
"Cooperarea dintre România şi Norvegia în programul de achiziţie a avioanelor multirol este un model de eficienţă şi profesionalism, demonstrând cum se pot realiza parteneriate durabile, cu beneficii pe termen lung pentru ambele părţi. Aceasta este o colaborare pe care dorim să o replicăm şi în alte proiecte comune", a adăugat ministrul Apărării Naţionale.
Angel Tîlvăr a prezentat, de asemenea, importanţa pe care Grupul de Luptă pentru Combaterea Minelor la Marea Neagră (MCM Black Sea) - înfiinţat de România, Bulgaria şi Turcia - o are în combaterea riscurilor reprezentate de minele marine şi în menţinerea unor rute de navigaţie sigure. În acest context, ministrul român al Apărării a adresat părţii norvegiene invitaţia de a se alătura acestei iniţiative, prin trimiterea de personal şi echipamente specializate.
Din delegaţia ministrului norvegian a făcut parte şi şeful Apărării, generalul Eirik Kristoffersen, care a avut, în marja acestei deplasări, o întrevedere cu omologul român, generalul Gheorghiţă Vlad.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x