Tinerii, curioși cum stau treburile la Guvern
La jumătatea lunii iunie, Guvernul României a lansat primul program de internship din administrația centrală pentru studenți sau tineri deținători ai unei diplome universitare.
La aproape o lună de zile de la lansare, programul a intrat într-o nouă etapă, aceea a selecției candidaților pentru proba de interviu, după ce a trezit un interes crescut în rândul celor cărora li se adresează.
Astfel, în perioadă scursă de la deschiderea înscrierilor, nu mai puțin de 900 de tineri sub 25 de ani au depus aplicații, în speranța că vor fi selectați și vor putea să își îmbogățească experiența profesională cu un stagiu de practică fie la Cancelaria Primului-ministru, fie la Secretariatul General al Guvernului.
Interesul manifestat de către studenți și tinerii absolvenți pentru programul în discuție este un semn bun pentru România. El arată că mulți dintre cei care au obținut de curând o diplomă universitară sau sunt pe cale de a o obține una iau în considerare varianta de a lucra, fie și pentru o perioadă scurtă de timp, în cadrul administrației.
Iar administrația românească are cu siguranță nevoie de ei. În ciuda faptului că, de la Revoluție încoace, s-a aflat, într-o formă sau alta, într-un continuu proces de reformă, administrația românească s-a schimbat prea puțin în ultimii 23 de ani. Fie că discutăm despre aparatul central, fie că vorbim despre cel local, sistemul este în continuare prea puțin flexibil și incapabil să facă față nevoilor cetățeanului, nu atât cantitativ, cât, mai ales, calitativ.
Desigur, nu toți funcționarii sunt la fel. Dar, de multe ori, imaginea câte unui personaj care a intrat în sistem încă de pe vremea Răposatului și care îl tratează pe cetățean cu o condescendență nejustificată umbrește munca funcționarilor care își fac corect și eficient treaba.
Ca element structural al statului, modernizarea României trebuie să implice în mod necesar și reformarea administrației publice. Numai că schimbarea nu este niciodată un proces facil.
Pentru reformarea administrației publice românești este nevoie de regândirea organigramelor, de cursuri de formare profesională și, bineînțeles, de reașezarea sistemului de salarizare pe coordonatele firești ale performanței. Dar, pe lângă toate acestea, mai este nevoie de ceva foarte important: schimbarea mentalităților.
Cu funcționari care uită că sunt plătiți din banii contribuabililor și care se opun oricărei schimbări de teamă ca nu cumva să fie nevoie să muncească mai mult, administrația va atârna mereu ca o piatră de moară de gâtul României, încetinindu-i dezvoltarea. De aceea, infuzia de tineri dinamici și bine pregătiți este esențială. Iar programele de internship, cum este cel dezvoltat de către Guvern, pot juca un rol foarte important în atragerea tinerilor doritori către locurile de muncă disponibile în administrație, aducându-și astfel o contribuție majoră la reușita procesului de modernizare a statului român.