Toader despre prag la abuzul în serviciu: „Vom vedea ce se poate face”

| 23 aug, 13:48

Deși mulți reprezentanți ai coaliției PSD-ALDE se așteptau ca ministrul Justiției să vorbească, miercuri, și despre modificarea Codurilor penale, mai ales despre pragul valoric ce va fi introdus la infracțiunea de abuz în serviciu, Tudorel Toader nu a vorbit despre aceste lucruri. A spus doar că modificarea Codurilor va fi luată în discuție după alte priorități și că se impune „o reevaluare a întregii legislații”, nu doar a celei penale.

Potrivit ministrului Tudorel Toader, punerea Codurilor penale în acord cu deciziile Curții Constituționale va fi luată în discuție „după ce trecem de pachetul pentru CEDO, după ce vom vedea ce se va putea face cu proiectul de lege privind grațierea”.

În plus, șeful MJ a arătat că, în opinia sa, se impune „o reevaluare a întregii legislații”. „Nu numai penală”, a precizat Toader.

Ministrul Justiției nu a avansat însă și un orizont de timp în care ar urma să se producă aceste lucruri.

Totuși, Toader a vorbit despre prezentarea unui proiect de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală încă din 4 martie, adică la aproximativ o săptămână de la preluarea șefiei MJ de la Florin Iodache. Atunci, Toader spunea că va prezenta proiectul „în maximum 45 de zile”. Termenul a fost, apoi, tot amânat, între timp ministrul Justiției mergând la Bruxelles, pentru a prezenta oficialilor europeni atât „modificarea Codurilor în acord cu deciziile CCR”, cât și „posibile modificări la Legea grațierii” (proiectul legii grațierii a fost adoptat tacit de Senat și se află la Camera Deputaților).

Și în privința pragului pentru abuz în serviciu au fost dese schimbările de poziție ale ministrului Justiției. Pe 3 aprilie, Toader spunea că nu va stabili niciun prag: „Nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim pentru că, sigur, eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneția, dar legiuitorul național trebuie să respecte Legea fundamentală. Legea fundamentală spune: constituie abuz fapta funcționarului și acolo nu se referă la un prag, ne referim la dispozitiv, știu bine și considerentele”. Pe 8 iunie, revenea asupra deciziei („Așteptăm întâi decizia Curții, motivarea ei integrală (...), după care vom face dezbateri cu profesioniștii Dreptului, cu societatea civilă, pentru a vedea care poate fi pragul acela rezonabil, de natură să pună de acord prevederile din Codul penal cu decizia Curții Constituționale”), pe 28 iunie, declara că „nu va fi cel așteptat de toată lumea”, iar pe 2 august, arăta ca va fi „un prag rezonabil”.

Între timp, UE a adoptat directiva care stabilește că, în cazul unei fraude cu fonduri europene de peste 10.000 de euro, un stat nu poate renunța la sancțiunea penală. Adică, pragul european a fost stabilit la o valoare de patru ori mai mică decât pragul Iordache-PSD din OUG 13.

Tag-uri: Tudorel Toader
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ