Toader: Mulți deținuți vor putea să solicite liberarea condiționată. Legea intră în vigoare
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că joi va intra în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiții necorespunzătoare, care prevede că la 30 de zile executate în penitenciar în condiții necorespunzătoare deținuții vor beneficia de șase zile considerate executate.
"Mâine (joi — n.r.) intră în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. La 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare deţinutul are beneficiul unui număr de şase zile care se consideră efectiv executate. Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deţinuţi beneficiază direct de punerea în libertate, iar mâine vor fi deţinuţi care vor fi puşi în libertate, după care, tot prin intrarea în vigoare a legii, foarte mulţi deţinuţi vor dobândi beneficiul, vocaţia de a solicita liberare condiţionată", a anunţat miercuri Tudorel Toader, la Parlament.
El a spus că are "un plan coerent" de pentru rezolvarea problemei aglomerării din penitenciare, menţionând că în luna ianuarie se va prezenta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi foaia de parcurs o va înainta până în ianuarie 2018.
"Avem un plan şi avem un plan coerent. Chiar astăzi avem audieri, spre exemplu, pentru desemnarea unora dintre directorii de penitenciare, unde funcţia este vacantă. În repetate rânduri am făcut cunoscut că foaia de parcurs trebuie să o prezentăm până în ianuarie 2018, dar în luna noiembrie eu mă voi prezenta la Curtea Europeană, la Guvern întâi, apoi la Curtea Europeană cu foaia de parcurs. Vă pot spune că între timp, în repetate rânduri, am vorbit la Curtea Europeană şi ştim ce avem de făcut şi ce trebuie făcut", a menţionat Tudorel Toader, întrebat dacă are un plan pentru aglomerarea din penitenciare.
El a subliniat că Ministerul Justiţiei lucrează la un proiect de lege privind executarea unor pedepse în regim de supraveghere electronică, adăugând că este aşteptată şi legea graţierii care se află în dezbatere la Parlament.
"Avem la Ministerul Justiţiei în lucru un proiect de lege care prevede că o parte din pedeapsă, partea finală a pedepsei sau pedeapsa integrală, poate fi executată în regim de supraveghere electronică cu acea brăţară electronică. După aceea vedem care va fi soarta legii privind graţierea, lege care a trecut de primă cameră şi a trecut la cameră decizională", a susţinut Toader.
Potrivit acestuia, a fost achiziţionat studiul de fezabilitate pentru penitenciarul de la Berceni. "Preluăm de la MApN o locaţie, trei foste unităţi militare, de la Unguriu, din Buzău, prin HG, pentru ANP şi vom declanşa procedura, studiul de fezabilitate şi toate celelalte. Înfiinţăm acel institut pentru perfecţionare, formare iniţială şi continuă de la Pantelimon, sediul fostului Parchet Naţional Anticorupţie", a adăugat Tudorel Toader.