Toader: Secţia pentru investigarea infracţiunilor de corupţie din Justiție trebuie să se operaționalizeze

| 19 sep, 09:57

Secţia pentru investigarea infracţiunilor de corupţie din Justiție trebuie să se operaționalizeze pentru că așa spune legea, a precizat, miercuri, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

"Ne aflăm la CSM, unde avem ședință cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea Regulamentului privind numirea procurorilor la Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție. La ședința de săptămâna trecută a fost amânat. CSM are un purtător de cuvânt care poate da explicații suplimentare. Trebuie să se operaționalizeze pentru că așa spune legea, care este imperativă", a declarat Tudorel Toader.  

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută miercuri Regulamentul privind numirea, continuarea activităţii şi revocarea procurorilor cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor de corupţie. 

Pe 20 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, printre principalele prevederi fiind cea referitoare la înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). 

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care, alături de persoanele prevăzute la alin. (1), sunt cercetate şi alte persoane. În cazul infracţiunilor săvârşite de judecătorii şi procurorii militari, dispoziţiile art. 56 alin. (4) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt aplicabile", se arată în lege. 

"Secţia începe să funcţioneze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Cauzele de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie înregistrate la orice structură de Parchet şi nesoluţionate până la data la care Secţia este operaţională se înaintează spre soluţionare Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, de îndată ce aceasta este operaţională", mai prevede legea.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ