Tokes se victimizează în faţa atacurilor lui Ponta, îl mai crede cineva?
Abordarea lui Laszlo Tokes devoalează cameleonismul pastorului reformat maghiar. Atunci când interesele electorale îi dictează, nu ezită să atace însuşi statul român, despre care tot el afirmă ce i-a oferit decoraţia.
După ce ai pus foc, e dificil să te reconverteşti în pompierul de serviciu. Iar pe deasupra să mai ai şi pretenţia de a fi credibil şi convingător. Este situaţia în care se regăseşte acum Laszlo Tokes care, după ce a torpilat prin declaraţii iresponsabile relaţia dintre România şi Ungaria plecând de la mize interetnice prost înţelese, acum se consideră o victimă a clasei politice de la Bucureşti.
Într-un interviu acordat unei publicaţii maghiare, Laszlo Tokes îşi face cunoscut punctul de vedere cu privire la demersul propus de Victor Ponta privind retragerea decoraţiei pe care a primit-o în anul 2009 de la preşedintele Băsescu. "Nu este important dacă îmi vor lua medalia, nu pentru recunoştinţă am ieşit eu în 1989 împotriva lui Ceauşescu", a comentat Tokes pentru Magyar Hirlap. "Politicieni post comunişti calcă cu picioarele pline de noroi cea mai înaltă distincţie a statului roman, care nu este acordată de o persoană sau alta, ci de preşedintele statului în numele poporului român", a întărit Tokes.
Abordarea lui Laszlo Tokes devoalează cameleonismul pastorului reformat maghiar. Atunci când interesele electorale îi dictează, nu ezită să atace însuşi statul român, despre care tot el afirmă ce i-a oferit decoraţia. În acelaşi registru, nu are nicio problemă în a se replia şi a se auto-victimiza când retorica retrogradă pe care o promovează este pusă la zid de şeful Executivului de la Bucureşti.
În acelaşi interviu, Laszlo Tokes supralicitează şi îi acuză pe Traian Băsescu şi pe Victor Ponta că ar fi naţionalişti. "Victor Ponta licitează pe terenul naţionalist al preşedintelui Băsescu. îl provoacă pe acesta pentru desemnarea 'celui mai mare român' şi m-au găsit pe mine ţap ispaşitor. Atacându-l pe fostul pastor al Timişoarei, Ponta umileşte poporul maghiar şi pe toţi cei care l-au susţinut pe acesta", şi-a încheiat depoziţia Tokes.
Astfel, pseudo-revoluţionarul Tokes se consideră o victimă a atacurilor primite din partea lui Victor Ponta, dar şi a lui Traian Băsescu. Din păcate, şeful statului nu a dorit să susţină propunerea premierului privind retragerea decoraţiei, mizele electorale meschine fiind mai presus decât un demers corect şi legitim de sancţionare simbolică a pastorului reformat. Totodată, prin inconsecvenţa dovedită de Traian Băsescu – pe de o parte sancţionezi dur în plan discursiv astfel de derapaje, pe de altă parte eviţi luarea unei măsuri concrete împotriva lui Laszlo Tokes – preşedintele României lasă deschisă poarta escalădării retoricii radicale interetnice şi pe viitor.
În acest context, toate acuzaţiile formulate de Laszlo Tokes la adresa lui Victor Ponta sunt inconsistente fiindcă nu răspund la o întrebare esenţială: cu ce greșește un politician într-o poziție de putere care vrea să-și apere țara de atacuri, chiar şi simbolice?
Cea mai dură sancţiune pe care Laszlo Tokes o poate primi, pe fondul refuzului preşedintelui Băsescu de a da curs propunerii de retragere a decoraţiei, este cea electorală. Dacă va fi lipsit de mandatul de europarlamentar care îi conferă o anumită anvergură publică, pastorul reformat va deveni o voce mai puţin sonoră. Stă însă în puterea electoratului să sancţioneze derapajele lui Laszlo Tokes şi să invalideze astfel eventualele pretenţii ale acestuia de a obţine un nou mandat în Parlamentul European. De menţionat că, deşi a deţinut inclusiv funcţia de vicepreşedinte al PE, Laszlo Tokes nu s-a remarcat prin nicio iniţiativă care să se plieze pe orizontul de aşteptare al românilor în general, şi al etnicilor maghiari din Transilvania, în mod particular.