Top oraşe medievale de vizitat în Europa
Dacă aţi bifat destinaţiile de masă propuse de agenţiile de turism sau vreţi să treceţi la alt nivel e cazul să adăugaţi în vocabularul de vacanţe cuvinte precum: Colmar, Trogir sau Conwy. Destinaţiile acestea te pot teleporta cât ai clipi într-o perioadă medievală.
Franţa nu înseamnă doar Paris sau turnul Eiffel, iar pentru cei care îşi doresc o vacanţă cu aer medieval şi cadru romantic consilierTurism.ro propune o selecţie a celor mai frumoase cetăţi medievale.
Primul pe listă este Colmar, Franţa
Situat în estul Franţei, în regiunea Alsacia, oraşul Colmar este supranumit şi “capitala vinurilor alsaciene” şi “Mica Veneţie”. Oraşul Colmar, cel de-al treilea ca mărime din Alsacia după Strasbourg și Mulhouse, este bogat în istorie şi tradiţii, atât franceze cât şi germane, chiar dacă localitatea devine...franceză cu acte în regulă în anul 1648, după Tratatul de pace din Westfalia. Un oraş vechi, datând din antichitate, Colmar păstrează evidente accente medievale, fiind de remarcat arhitectura gotică a unor catedrale precum Saint Martin şi biserica Dominicană ( datând din anul 1283). Tot din Evul Mediu datează şi Maison Adolph şi Koifhus, vama-cea mai veche clădire publică din oraş. Mentionată pentru prima dată în 1370, Koifhus a fost folosită pentru depozitarea şi tranzitul bunurilor importate în Colmar. Construit în vârful unui deal, vechiul castel Hohlandsbourg oferă o imagine panoramică deoebită asupra Alsaciei şi a munţilor Vosges şi mai departe, până la Alpii Elveţieni. Colmar se află la aproximativ 78 de kilometri de Strasbourg, la 68 de kilometri de Basel, Elveţia, şi la 162 de kilometri de Berna, Elveţia.
De vizitat:
• Cartierul Mica Veneţie, un colţ pitoresc cu căsuţe frumos colorate, cu acoperişuri ţuguiate, de ţiglă, cu o arhitectură specifică secolelor XVI – XVII. Acest cartir este străbătut de canalele râului Lauch, pe care vă puteţi plimba cu barca.
• Statuia Libertăţii! Nu, nu aţi greşit destinaţia. Este vorba despre replica faimosei statui din New York care a fost construită pentru a comemora 100 de ani de la moartea sculptorului Auguste Batholdi, născut în Colmar, creatorul variantei originale din portul din New York, simbolul “Big Apple”.
• Biserica Saint Martin, construită între anii 1235 şi 1365 este un important exemplu de arhitectură gotică din Alsacia.
Conwy, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
Situat în nordul Țării Galilor, Conwy este un mic orăşel de poveste înconjurat de un zid medieval. Şi pentru că unui peisaj de basm ar fi păcat să-i lipsească un castel, Conwy dispune şi de o cetate cu acelaşi nume, cea care l-a făcut celebru în zonă şi nu numai. Conwy se află la 88 kilometri de Liverpool.
De vizitat:
• Castelul Conwy, una dintre cele mai importante fortăreţe medievale, construită de monarhul englez Eduard între 1283-1289, cu rol de apărare. Castelul fortificat cu ziduri înalte, păzit de opt turnuri şi de 22 de tunuri, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
• Plas Mawr, clădire care datează de la sfârşitul secolului al XVI-lea, este cea mai bine păstrată casă în stil elisabetan din Marea Britanie.
• Casa medievală Aberconwy, construită în secolul al XIV-lea este singura casă din Conwy de negustori păstrată de-a lungul anilor.
Heidelberg, Germania
Unul din cele mai frumoase oraşe germane, Heidelberg, amplasat pe malul râului Neckar este un oraş devenit celebru datorită universităţii şi a castelului său. Puţini ştiu că domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi-a petrecut cea mai mare parte a exilului în Heidelberg. Oraşul Heidelberg, cu o parte veche deosebit de pitorească- Altstadt, cu biserici şi palate vechi are multe comori ascunse care aşteaptă sa fie descoperite. Heidelberg se afla la 80 kilometri de Frankfurt pe Main sau 120 Km de Stuttgart.
De vizitat:
• Universitatea din Heidelberg, fondată în 1386 este cea mai veche universitate din Germania, dar şi una dintre mai renumite din Europa. Podul Karl Theodor Brucke este faimos pentru turnurile sale care în trecut erau folosite ca temniţe pentru prizonieri. De asemena, este faimos si datorită statuilor ce împodobesc laturile sale de nord şi de sud.
• Castelui Heidelberg, cu o arhitectură de tipul renaşterii nordice este unul dintre mai renumite castele din Germania, fiind un important punct de reper al oraşului, situat de altfel la înălţime. Castelul Heidelberg, construit în secolul al XIII-lea pentru a servi drept fortăreaţă, a devenit două secole mai târziu reşedinţă a principelui elector al Palatinatului. Deşi o parte a castelului Heidelberg este şi astăzi în ruină, sunt impresionante clădiri precum Ruprecht, Friedrich, Ottheinrich-unde se află şi un mic muzeu al farmaciei.
Trogir, Croaţia
Trogir este unul dintre cele mai frumoase oraşe din fosta Republica Veneţiană, fiind considerat o bijuterie a minunatei Coasta Dalmată. Orașul vechi din Trogir sau Trau, construit pe un istm între secolele XIII și XVII a fost introdus în Patrimoniul Mondial al UNESCO în 1997 fiind o adevărată bijuterie cu ale sale case, palate și biserici vechi, pe care se găsesc blazoane și inscripții care le certifică într-un fel autenticitatea și le deapănă istoria. Înfiinţat de greci în secolul III î.Hr., Trogir are o istorie veche şi zbuciumată, fiind în timp sub mai multe dominaţii, inclusiv a temuţilor piraţi sarazini, care aproape că l-au ras de pe faţa pământului. Trogir se află la 28 de kilometri de Split şi la 254 kilometri de Dubrovnik.
De vizitat:
• Poarta Kopnena Vrata a fost intrarea principala în oraș pe durata lungii dominații venetțiene. Vă vor atrage atenția cele două sculpturi care se regăsesc pe poartă, Leul Sf Marcu (simbol al Veneției) și Sf. Ioan de Trogir (patron al orasului).
• Muzeul Civic, găzduit de palatul Garagnin-Fanfogna este situat în partea de nord - vest a orașului. În muzeu veți putea admira o serie de artefacte grecești, costume și îmbrăcăminte de epocă.
• Palatul Cipiko este fosta reședință a familiei Cippico, una dintre cele mai influente familii ale orașului în secolul al XV-lea în stil gotic renascentist. La intrarea principală se află și un cocoș, sculptat în lemn, un trofeu de război adus de unul din membrii familiei în urma bătăliei de la Lepanto din 1571.