Topirea gheţii din Groenlanda a ajuns într-un punct în care nu mai poate fi oprită
Calota glaciară din Groenlanda s-a topit într-un ritm nemaiîntâlnit, în anul 2019, actualele măsurători arată că în următorii 30 de ani mările şi oceanele ar putea înghiţi plajele şi oraşele de pe coastă.
"Am înregistrat o nouă topire record în Groenlanda, ceea ce arată că există un dezechilibru al calotei de gheaţă, care va duce la o topire importantă în următorii ani", a declarat Ingo Sasgen, glaciolog în cadrul Institutului Alfreg Wegener, Centrul de cercetări polare şi marinei Polară Alfreg Wegener, potrivit CNN.
Cercetarea arată că, în 2019, calota de gheață a Groenlandei a pierdut 532 de miliarde de tone de gheață, 223 dintre acestea fiind pierdute doar în luna iulie. Prin comparație, între 2003 și 2016, cantitatea de gheață topită în medie, anual, a fost de 255 de miliarde de tone.
Citeşte şi Anul 2019 a fost cel mai fierbinte de când se fac studii meteorologice
Raportul succede o analiză publicată săptămâna trecută care indică faptul că topirea calotei de gheaţă din Groenlanda a ajuns la într-un punct în care nu mai poate fi oprită, ceea ce va duce la creşteri bruşte şi imprevizibile a nivelurilor apelor. Calota glaciară din Groenlanda este a doua ca mărime după cea din Antarctica, iar topirea acesteia din timpul verii adaugă o creştere cu un milimetru la nivelurile mărilor şi oceanelor în fiecare an.
Potrivit raportului, nivelurile mării ar putea să crească cu aproape 1 metru pînă la sfârşitul secolului, cea ce va duce la inundarea zonelor de coastă. Dacă nu vor fi luate măsuri preventive, aproape 300 milioane de oameni de pe global, inclusiv cei din Statele Unite, Europa şi din Asia, ar putea să îşi piardă locuinţele în faţa oceanelor în următorii 30 de ani.