Tot mai multe companii şi-au deschis magazine online: Zona de IT&C şi electrocasnice a fost detronată
Comerţul online din România este pe o pantă ascendentă accelerată, companiile renunţând uşor la simplele site-uri de prezentare şi alegând cel puţin o componentă de e-commerce, conform unui raport realizat pe primele şase luni ale anului.
Zona de retail IT&C şi electrocasnice a fost detronată, piaţa de fashion online fiind în creştere, cu cle mai noi magazine online găzduite, urmată apoi de HoReCa şi turism, mai ales hoteluri şi pensiuni care înţele importanţa rezervărilor online firecte, pentru a evita comisiioanele către terţi.
"Cel mai mare avans s-a consemnat pe segmentul de găzduire web a magazinelor online, mediul e-commerce având se pare o dezvoltare mai accelerată decât era anticipat pentru această perioadă. Observăm tot mai multe e-shop-uri care aleg web hosting local, în dauna variantelor mai ieftine cu data centere localizate în alte țări", potrivit THC, una dintre cele mai importante firme de servicii web de pe piaţa locală.
Citeşte şi Comerţul online va cunoaşte o creştere de peste 150% pe fondul pandemiei de coronavirus
Concret, THC.ro găzduiește cu 31% mai multe magazine online față de data de 31 decembrie 2019. Raportat la perioada similară a anului trecut, valorile sunt aproape duble. Dintre website-urile nou lansate online, tot mai puține sunt pur și simplu de prezentare și tot mai multe au cel puțin o componentă de e-commerce (magazin online propriu-zis sau pagină de înregistrare rezervări, solicitări comenzi etc.).
"În S1, 2020, am observat noi magazine și pe segmentul alimentar, inclusiv produse alimentare cu termen redus de valabilitate sau care necesită transport în condiții speciale, la rece, comercianții găsind metode inedite, alături de curieri – exemple se pot vedea multe pe piața online de specialitate (ambalaje termoizolante, folosirea de gheață etc.). Noi clienți pe servere THC.ro există și pe segmentul de cosmetice & detergenți, inclusiv pe zona de produse de igienă. Ca o particularitate, multe dintre magazinele online au adăugat în gamele lor de produse articole precum dezinfectanți și măști de protecție pentru față, chiar dacă activau pe nișe diferite. O astfel de preocupare complementară a fost determinată evident de cererea mare de astfel de produse din partea populației, o oportunitate de business de criză", se mai precizează în raportul THC.ro.
În intervalul 1 iulie – 15 august 2020, creșterea față de 30 iunie a fost de 12% pe segmentul e-commerce, ca număr de website-uri / domenii găzduite.
"Ne așteptăm la o accelerare a procesului. Pandemia este un context care schimbă realitatea de business, iar online-ul devine un segment de bază chiar pentru multe afaceri sau cel puțin de foarte mare importanță. Subliniem că erau anticipate creșteri pentru anul 2020, în trend cu anii precedenți, iar contextul crizei din sănătate nu a schimbat în sine mișcările din piață, ci doar le-a accelerat. Proiecte care erau în așteptare au căpătat prioritate, iar acum planurile nu se mai fac online pentru următorii ani, ci mai degrabă pentru următoarele luni. Toată lumea vrea să fie online cât mai repede, se lucreză într-un ritm alert", subliniază reprezentanții THC.ro.