Evenimentul religios s-a petrecut in localitatea Betania, unde Lazar, prietenul luiIisus, murise de patru zile. Invierea lui Lazar a fost descrisa in Sfanta Evanghelie dupa Ioan in Capitolul 11, versetele de la 1-45.
Mai mult, traditia spune ca Lazar era fiul fariseului Simon, in casa caruia s-a pregatit Cina Mantuitorului.
Iisus era departe de Betania, intr-un tinut pustiu, cand surorile lui Lazar i-au trimis mesageri si il chemau sa vina repede la casa lor, pentru ca Lazar era foarte bolnav, dar Evanghelistul Ioan nu mentioneaza amanunte despre boala lui Lazar. In acea zona pustie, Iisus se retrasese cu ucenicii sai, pentru a se feri de razbunarea conducatorilor religiosi ai evreilor. Numeroasele minuni savarsite de Iisus atunci, ca si mustrarile adresate acestora de Hristos i-au indarjit pe acestia, dornici sa-l prinda si sa-l omoare.
Iisus a ajuns in Betania in a patra zi de la moartea lui Lazar.
Traditii in sambata Floriilor
In multe localitati, indeosebi in Sudul tarii, in ajunul Floriilor, se respecta traditia "Cantecelor de Pasti". In fiecare comunitate, in fata lacasurilor de cult ortodoxe, se intoneaza cantece religioase care amintesc despre moartea si invierea lui Lazar, prietenul lui Iisus. Invierea lui Lazar anticipeaza Invierea Mantuitorului Hristos.
In sambata Floriilor, la casele gospodarilor colinda fetele din localitatea respectiva , purtand pe cap cunune cu flori de camp. In colindele lor se povesteste despre moartea nefericita si despre inmormantarea unui tanar pe nume Lazar. Una dintre fete, care poarta numele de Lazarita, se imbraca in mireasa. In cantec, Lazarita deplang drama lui Lazar si spune ca acesta i-a cerut mamei sa-i faca azima si aceasta nu i-a indeplinit dorinta; atunci tanarul s-a dus cu oile la padure, s-a suit pe o creanga sa scuture frunze pentru oi, dar a inceput sa bata vantul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a cazut si a murit. L-au gasit cele trei surori ale lui, l-au adus acasa, l-au scaldat in lapte dulce si l-au inmormantat.
In Sambata Floriilor copiii colinda la vecini si la prieteni cu crengute de salcie sfintite la biserica de preotul satului. In colindul lor se regasesc urari de bine si de sanatate. Cantecele copiilor povestesc din generatie in generatie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slava si cu ramuri de maslin si de finic in Ierusalim de multimile care, peste o saptamana, l-au rastignit. Colindatorii sunt primiti de gazde cu multa bucurie. In cinstea lor, gazdele isi impodobesc casa cu salcie sfintita, isi exprima optimismul, spera si spun cu credinta: "Va asteptam si la anul!". Batranii satului respecta traditia si colindatorii sunt rasplatiti cu oua albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfantul Paste.
Prin traditie, in Sambata lui Lazar, gospodinele plamadesc placinte si sa le dea de pomana vecinilor, rudelor si tuturor musafirilor. Daca femeile pregatesc placinte, fetele tinere planteaza flori, fiind convinse ca numai cele sadite acum vor avea multe ramuri inflorite. In numeroase zone din tara, fetele mai mici, imbracate in rochii albe, impodobite cu flori de primavara, merg cu colindul prin sat, spunand povestea sarmanului Lazar care a murit foarte tanar. Gospodarii le cinstesc cu oua, pe care sa le incondeieze in Joia Mare.
loading...