Tragedia din Colectiv: Care este starea generală a răniților de la Spitalul Militar General
Cei patru pacienți răniți în clubul Colectiv și internați la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila" sunt într-o stare generală bună, cu evoluție favorabilă, conștienți, cooperanți, orientați temporo-spațial, echilibrați respirator și hemodinamic.
SUUMC a precizat că de la această unitate sanitară nu s-a realizat niciun transfer către Spitalul Militar din Bruxelles.
"Încă de la internarea de urgență în SUUMC și, ulterior, zilnic, de la pacienți s-au prelevat probe microbiologice din secreții, aspirat bronșic, mucoase și tegumente, catetere, etc. așa cum prevede protocolul intern al SUUMC și, implicit al Secției ATI, elaborat în domeniul prevenirii și combaterii infecțiilor nosocomiale. Toate aceste analize zilnice au fost gestionate și s-au realizat sub îndrumarea medicilor specialiști boli infecțioase și pneumologie, sens în care a fost adoptată cea mai bună conduită terapeutică, astfel încât la nivelul unității noastre nu s-a înregistrat niciun deces. Legat de tratamentul și testarea microbacteriologică și virusologică, din punctul de vedere al prevenirii infecțiilor de orice tip, pacienții internați în unitatea noastră, pe toată durata spitalizării, au fost sub atenta supraveghere a medicilor din cadrul Secției Boli Infecțioase și Patologie Tropicală", a precizat SUUMC.
Citește și: Ministerul Sănătăţii: Răniţii din Colectiv au ajuns în Belgia colonizaţi. Unii s-au infectat în străinătate
Potrivit sursei citate, cei doi pacienți transferați de la SUUMC în Marea Britanie se află într-o stare generală bună, stabilă, cu evoluție favorabilă. Unul dintre aceștia a fost supus, miercuri, unei intervenții chirurgicale de grefare, fără probleme post-operator. Pentru pacientul în cazul căruia medicii curanți au menționat progresele înregistrate în procesul de vindecare s-a început pregătirea pentru acordarea tratamentului în ambulatoriu, timp în care va beneficia de pansament zilnic al plăgilor.
Citește și: Ministerul Sănătății: 23 de răniți în Colectiv sunt internați în spitalele din București
De asemenea, cei doi pacienți transferați la Rotterdam sunt într-o stare medicală stabilă. "Pacientul care fusese intubat nu mai necesită suport respirator, iar la celălalt se înregistrează o evoluție pozitivă a stării de sănătate, fapt ce îi permite începerea programului de recuperare", afirmă SUUMC.
Pacienta transferată la Viena se află în stare medicală stabilă și beneficiază de asistență psihologică.
"Pentru o corectă informare a opiniei publice în ceea ce privește modalitățile de transfer al pacienților către clinicile de specialitate din străinătate, menționăm că asistența medicală pe toată durata transportului (atât pe cale rutieră, din ATI SUUMC către Baza 90, cât și în aeronave) a fost în competența Ministerului Afacerilor Interne — Departamentul pentru Situații de Urgență, iar prezența medicului primar ATI, la bordul aeronavei, a fost decisă, suplimentar, ca urmare a stării critice de sănătate a pacientului transferat, din unitatea noastră, la o clinică de prestigiu din Rotterdam, Olanda", se arată în comunicatul de presă.