Traian Băsescu a dezvăluit ce poziţie va adopta România la summitul Asia - Europa
Traian Băsescu a declarat joi că la Summitul Asia - Europa România susţine soluţii de liberalizare cât mai adânci în relaţiile economice între Asia şi UE.
"Summitul este important pentru că abordează pe fond problema relaţiilor economice şi a dezvoltării durabile în cele două regiuni iar în opinia mea, cel mai important lucru şi care va fi şi zona sensibilă a primei sesiuni este legat de liberalizarea schimburilor economice între cele două continente - Asia şi Europa. În ce ne priveşte, vom fi susţinători ai unor soluţii de liberalizare cât mai adânci în relaţiile economice între Asia şi UE, respectându-se preceptele UE', a declarat Băsescu pe Aeroportul 'Henri Coandă', înainte de a pleca la summit.
Citeşte şi: Preşedintele Băsescu participă la summitul Uniunea Europeană-Asia
În ceea ce priveşte problematica de securitate, el a arătat că poziţiile României sunt cunoscute în cazul situaţiei din Ucraina şi din Orientul Mijlociu, adăugând că ţara noastră va susţine poziţiile tradiţionale exprimate în ultimii zece ani.
Şeful statului a precizat că Summitul Asia - Europa (ASEM) de la Milano, de joi şi vineri, va avea trei părţi, prima sesiune fiind destinată relaţiilor economice între Asia de Sud-Est şi Europa, cea de-a doua - cooperării între Asia şi Europa în soluţionarea problemelor globale iar cea de-a treia, dedicată strict şefilor de stat, problemelor de securitate.
Preşedintele Băsescu a menţionat că ultima parte a discuţiilor nu va fi introdusă în concluziile summitului.
'Probabil măsura a fost luată pentru că există certitudinea dificultăţii ajungerii la un consens, având în vedere că temele care se vor discuta sunt legate din situaţia din Ucraina, procesul de pace din Orientul Mijlociu, situaţia din Marea Chinei de Sud, situaţia din Coreea şi alte subiecte extrem de sensibile', a precizat el.
Şeful statului a spus că la summitul de la Milano vor participa 21 de state din Asia şi 30 de state din Europa - 28 membre ale UE şi Elveţia şi Norvegia -, preşedintele Consiliului European, preşedintele Comisiei Europene şi secretarul general al Organizaţiei statelor din Sud-Estul Asiei.