Traian Băsescu are doar crize în cap
Poate că pentru fanii președintelui intervenția sa a însemnat ceva, dar pentru economiști sau mediul de afaceri a fost egală cu zero sau, cel mult, o (nouă) dovadă de iresponsabilitate prezidențială.
Președintele Traian Băsescu a declarat în ieșirea de ieri seară că România poate reintra în criză. Eu, ca om care urmăresc viața politică, pot înțelege destul de ușor care sunt obiectivele intervenției prezidențiale, dar ele au legătură cu politica, nu cu economia reală sau cu situația socială din România. Poate că pentru fanii președintelui intervenția sa a însemnat ceva, dar pentru economiști sau mediul de afaceri a fost egală cu zero sau, cel mult, o (nouă) dovadă de iresponsabilitate prezidențială.
În primul rând, i-aș aminti domnului Traian Băsescu că în ultimul an probabilitatea de default a României calculată pe baza CDS -urilor la împrumuturile pe 5 ani a scăzut de la 7,8% la 4,7%.
În al doilea rând, România se împrumută la randamente mici nu numai pe piețele financiare internaționale, ci și pe piața internă. Pe lângă un efect regional, aceasta înseamnă un plus de credibilitate în politicile macroeconomice aplicate de România.
Rata de creștere a datoriei publice s-a redus, România depășind modelului pe datorie cu care ne obișnuisem în ultimii ani. Dincolo de asta, aș aduce aminte și de faptul că s-a reușit extinderea scadențelor astfel încât să se minimizeze riscul unor vârfuri de sarcină pe datoria publică.
Avem o rezervă la Trezorerie de câteva miliarde de euro și estimări ale creșterii economice peste așteptările inițiale.
Acestea nu sunt semnele intrării unei țări în criză, ci ale relansării. Din punctul meu de vedere, declarațiile președintelui pot fi catalogate drept iresponsabile, dintr-un motiv foarte simplu: aceste declarații, a căror menire este pur politică, pot avea ca efect sperierea investitorilor.
Ştirile orei
Este tot ce este mai frumos in viata...
Lasa economia pentru cei ce se pricep si activeaza in lumea afacerilor.
Daca esti onest,scrie si despre deficitul la fondul de pensii,de rata de absorbtie fonduri,despre nerealizarea veniturilor prognozate pe 6 luni,disponibilizari Posta,Oltchim,somaj,locuri noi de munca creatte etc.
Asta este realitatea economica a momentului...