Traian Băsescu nu se dezice de protejata sa: Am încredere în ELENA UDREA

| 16 feb, 21:03

Traian Băsescu a subliniat, în primul interviu de la încheirea mandatului de şef al statului,  că are încredere în Elena Udrea. "Eu nu am avut nicio informaţie până când am plecat de la Cotroceni că Elena Udrea ar fi implicată în lucruri ilegale. Când un judecător va spune că e vinovată, voi recunoaşte decizia judecătorului", a punctat fostul şef al statului.

Traian Băsescu nu a acordat  interviuri în ultimele două săptămâni în care să explice poziţia sa în legătură cu situaţia Elenei Udrea şi cu declaraţiile pe care fostul lider al PMP le-a făcut. În schimb, el a participat la Congresul PMP, unde a făcut câteva precizări pe acest subiect.

Obiectiv.info vă prezintă principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

Despre mandatele sale de preşedinte:
Pot schiţa câteva elemente care rămân după mandatul meu. În primul rând,  o justiţie funcţională, nu perfectă, dar funcţională şi sunt convins că aşa va rămâne. În al doilea rând, uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu România din punct de vedere al securităţii naţionale.

Avem un parteneriat cu SUA extrem de puternic, baza de la Deveselu, de la Kogalniceanu. La summitul NATO s-a stabilit înfiinţarea de comandamente şi nu a fost uşor, se dorea foarte mult ca România să fie în comandamentul de la Secin, a trebuit să facem o mişcare strategică să ne mutam pe flancul sudic.

Despre arestarea Elenei Udrea:
Eu nu am avut nicio informaţie până când am plecat din mandat că Elena Udrea ar fi implicată în lucruri ilegale. Mult discutata Gala Bute, până când mi-am încheiat mandatul, Udrea nu a fost chemată o dată să i se ia o declaraţie.

Ce vă pot spune cu certitudine: nu voi intra în corul mediatic care se desfăşoară acum la adresa Elenei Udrea, mai ales că mâine acest om se prezintă în faţa judecătorilor. Voi respecta ceea ce am respectat în tot mandatul meu şi anume comportamentul prin care să nu încerc să influenţez vreo decizie. Orice aş spune despre dosare i-ar face un deserviciu. Vă pot spune despre mine în raport cu Elena Udrea.

Am încredere în acest om. Când un judecător va spune că e vinovată, voi recunoaşte decizia judecătorului. Şi DNA spune că prezumtia de nevinovăţie funcţionează. Recunosc că este o situaţie de Guinness Book (referitor la dosarele Elenei Udrea, n.r.) pentru care trebuie să fii extrem de tare, să ai un caracter extrem de puternic şi un om care nu se mai poate bate e un om condamnat.

Eu cred că Elena Udrea, eu aşa cum o ştiu, un om care nu minte şi un om în care poţi avea încredere. Sunt 11 ani de colaborare cu ea şi am investit enorm în ea. Am încredere şi în justiţie şi în Elena Udrea.

Vreau să înteţelegi că un om într-o instituţie poate greşi, dar asta nu înseamnă blamarea instituţiei. Nu am să spun că SRI este o instituţie compromisă. Am vorbit de cazul de la Prahova cu generali arestaţi, SRI singur i-a gestionat. Dincolo, CSM are mijloace, poate face verificări.

Eu am trimis un set de legi pentru SRI în 2006. Niciodată parlamentul nu a avut sufiecientă susţinere ca aceste legi să fie dezvătute din 2006. Au trecut nouă ani de când am trimis acel set de legi pentru SRI. Multe articole trebuie ajustate.

Eu, dacă vă aduceţi aminte, nu am susţinut pe nimeni în faţa justiţiei şi ninemi nu a găsit un culcuş la mine. Cei condamnaţi se aşează în larga categorie de miniştri, că avem aproape un guvern condamnat. Un preşedinte nu are ca misiune să stea după fiecare ministru. Justiţia trebuie să îşi facă treaba. Un preşedinte are ca misiune să lase instituţiile să funcţioneze.

Gabriel Sandu a spus ca din banii Microsoft o parte s-au dus la PDL şi pentru campanie. Dacă e adevărat, eu nu am cunoştinţă, nu am gestionat niciodată campania, în 2009 fiind preşedinte în funcţie nu am putut gestiona infrastructura de campanie a PDL, am avut alt sediu. Sunt convins că cei care s-au ocupat vor da răspunsurile adecvate.

Nu m-am ocupat niciodată de finanţarea campaniei mele, un candidat nu are timp să se ocupe de finanţarea campanie

Despre cazul lui Varujan Vosganian:
S-au votat patru cereri de arestre într-o noapte, iar Vosganian nici măcar să apară în faţa procurorilor nu a fost lăsat. S-a făcut bine remarca în presă care e femeia şi care e bărbatul, deşi dacă te uiţi la ei nu îi poţi confunda. Ce mi-a plăcut foarte mult la doamna Udrea este că nu s-a dezminţit de ce a susţinut zece ani, că Justiţia trebuie să funcţioneze.

Dacă discutăm constituţional, Senatul are acest drept, la fel ca şi Camera. La fel cum Camera a făcut un efort gigantic când a fost vorba de doamna Udrea, în Senat s-a spus stop joc, dar ambele decizii sunt legale.

Va trebui umblat la Constituţie. Să nu există imunitate pentru abuz în serviciu, corupţie. Dar în acelaşi timp trebuie să existe tratament egal. Voiculescu a stat zece ani şi a tocat justiţia cu televiziunile şi nu i-a cerut nimeni nici măcar măsuri preventive.

Despre primele luni de mandat ale preşedintelui Klaus Iohannis
Este devreme. Îmi dau seama ce înseamnă să vii de la primărie la preşedinţie şi este devreme. Ce nu-i putem reproşa este lipsa de voinţă şi lipsa de mesaje corecte. Este devreme să judecăm un preşedinte. Ce cred că nu se va realiza din dorinţele sale: să guverneze un guvern PNL.

Despre un guvern PNL
Atât timp cât îl mângăie între corniţe pe Ponta nu ai cum să generezi venirea la putere a PNL. Eu dacă aş fi preşedinte şi aş vrea lucrul acesta, aş pune presiune pe premier, nu aş da comunicat: ne-am pupat, am făcut, ne-am înţeles. Guvernarea trebuie să fie transparentă. Probabil a fost una dintre marile probleme ale mele că am spus mereu, dar reţineţi sunt două luni şi e grea schimbarea de la Primăria Sibilului la primăria ţării. Eu am venit după cinci mandate de ministru în cinci mandate, primar general al Capitalei, deci o experienţă bună în administraţia centrală. Nu văr presiunea schimbării şi nu cred că aşa se poate produce declicul schimbării de putere la nivelul guvernului.
Sunt lucruri pe care preşedintele şi PNL le-au promis şi din propria experienţă ştiu că dacă ai o majoritate micuţă nu poţi să treci. În perioada de trei ani cât am avut guvern, atunci s-au făcut asumările de răspundere pe Coduri, pe legea Educatiei

Trebuie să îţi asumi costurile soluţie imorale ca să ai o minimă majoritate să îţi faci programul. Şi dacă te mai şi boicotează când tu mergi la Paris şi Bruxelles, premierul pleacă în State, sigur că nu îţi vine bine, în loc să o fi planificat diferenţiat, nu în acelaşi timp.


Despre codul electoral:
Primul lucru care trebuie făcut e legat de legea finanţării partidelor. Nu vom termina cu corupţia până când nu facem finanţarea partidelor transparentă. Campaniile electorale trebuie finanţate pentru partidele parlamentare de la buget, pe un criteriu. Numai atunci va exista control.
Am văzut acum o campanie prezidenţială în care nu găseai loc să pui un chibrit pentru bannerele lui Iohannis şi Ponta şi auzi că au costat un milion de euro.

Experienţa mea îmi spune că sunt campanii de 15 - 20 de milioane de euro. Vă asigur că e mai ieftin pentru români să finanţă o dată la patru ani alegerile din buget şi dăm pentru fiecare candidat bani pentru 5 afişe, le pui unde vrei.

Nu am mai umple toată patria cu toate mascarile şi am încheia una din marile probleme, care e şi pentru televiziuni. Dacă are un moment de sinceritate, Tăriceanu poate să vă spuna. I-am cerut de nenumărate ori, măreste salariile la demnitari, la primari. Pe Emil Boc de asemenea l-am rugat, Ponta a spus el ca o va face, nu a făcut-o

La legea salarizării le-am spus avem 20 de miniştri, vrei să îi ai îmbrăcaţi, parfumati, spălaţi, cu costum care să stea bine pe el? Nu poţi sa îi dai 800 de euro. Trebuie făcut ceva şi pentru salarizarea demnitarilor

Finanţarea partidelor politice, trebuie schimbată legea uninominală, eu aş sugera să se aiba în vedere referendumul, pentru că nu vor trece de Curtea Constituţională

Referendumul e element de suveranitate, sugestia mea e să se ţină cont de referendum la revizuirea Constituţiei. Până atunci, se poate rezolva problema celor 300 de parlamentari prin lege electorală.

Dacă faci o Cameră cu 200 de deputaţi şi o sută de senatori rămâi cu o pondere foarte mare a minoritarilor, 10%. Cu UDMR faci 17%, de asta trebuie multa grijă, e un sistem care trebuie aşezat dupa criteriul de interes national sau dupa criteriul reformării clasei politice

Despre viitorul său în spaţiul public:

În două luni am tăcut pur şi simplu. Văd însă că spaţiul public nu mă lasă în pace. A pornit o campanie furibundă de desfiinţare a mandatului meu şi mă vad nevoit să îmi apăr mandatul.

Voi reveni în viaţa publică, nu am aspiraţii să mai ajung preşedinte, primar, premier, dar nu voi tăcea. Rămân un partener al PMP, pentru că e timpul unei generaţii. Avem o generaţie ratată de tineri, din care face parte Ponta, Şova, din păcate Ridzi, pe care am susţinut-o enorm.
E o generaţie tânără ratată, toţi spuneau să vină tinerii, au venit şi sunt o dezamăgire.

Despre Mircea Băsescu

Am toate elementele să cred că a fost o înscenare. Judecătorii vor decide, dar când o să am acordul lui o să vorbesc public ce ştiu, pentru că ştiu dosarul. Nu am putut să fac nimic pentru el când am fost preşedinte, acum îmi iau un grad de libertate mai mare. Fără a ataca soluţiile procesului, voi încerca să explic.

Despre criza din Ucraina:

Este o ciorbă în care nu ne putem amesteca. Am fost împotriva implicării României în procesele Ucrainei. Lucrurile sunt atât de complicate încât forţe politice şi economice nu pot un răspuns. Dar riscurile sunt majore. România nu are nevoie de o frontieră cu Federaţia Rusă, trebuie să rămână Ucraina în deplinătatea sa teritorială. Va rămâne probabil cel puţin în acest stadiu după Minsk 2 o ţară cu prespective de a se „transnistriza”.

Nu văd riscul ca România să fie atacată de Federaţia Rusă. România este stat membru NATO. Însă ce trebuie România să evite şi să-şi stimuleze marii parteneri, România nu trebuie să mai aibă niciodată frontieră cu Federaţia Rusă.

Despre situaţia politică din Republica Moldova (guvernul Leancă nu a trecut)

Era previzibil şi inadmisibil. S-au dus în Parlament neavând alianţele făcute.
România decât să se gândească la vizite la Kiev, la cum să ne băgăm în Ucraina, mai bine se bagă la Chişinău.

Despre ceea ce regretă după cele două mandate de preşedinte:
Nu am ajuns încă la viziunea asupra a ceea ce trebuie sa regret în cele două mandate. N-am să mă pronunţ...un regret generic: că nu am avut o majoritatea care să genereze reformarea României.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ