Traian Băsescu, despre musulmanii din Franța: Au devenit terorişti prin educaţie, ei fiind deja la a doua generaţie în Europa
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat joi, la televiziunea UNDE tv, că în momentul de faţă spaţiul Schengen "trebuie să treacă printr-un proces de reformă" şi că "pe termen mediu nu se poate vorbi despre noi membri" în acest spaţiu.
Traian Băsescu a declarat că, în opinia sa, "tentaţia statelor este să abandoneze spaţiul Schengen" prin reintroducerea controalelor la graniţă.
"În momentul de faţă trebuie să treacă printr-un proces de reformă. E foarte clar că în acest an sistemul Schengen este incapabil să-şi protejeze propriile frontiere. Sunt atâtea state care şi-au introdus controalele la graniţă, însă tentaţia statelor este să abandoneze spaţiul Schengen. Acesta era consolidat prin tratatul de la Dublin, care s-a făcut ţăndări. S-a demonstrat că statele nu pot respecta tratatul şi nici regulile Schengen. Pe termen mediu nu cred că se poate vorbi despre noi membri. Putem vorbi despre refomarea acestuia", a declarat Traian Băsescu la televiziunea UNDE TV, potrivit RomâniaTV.net.
Întrebat de un alt internaut despre criza refugiaţilor, Traian Băsescu a precizat că "obiceiurile cu care vin în Europa musulmanii din Orientul Mijlociu şi Africa nu pot fi conciliate".
"România, în opinia mea, face o mare greşeală acceptând cotele, care nu au niciun fel de realism în stabilirea lor. S-au întâlnit nişte funcţionari la Bruxelles şi au spus cât revine fiecărei ţări. Ca să repartizezi grupuri de populaţii într-o ţară sau alta în mod artificial este o mare greşeală. Nu se ţine cont de specificul ţării noastre. Noi trăim foarte bine cu musulmanii din Dobrogea, dar nu ei au venit peste noi, ci noi ne-am dus peste ei acum câteva sute de ani şi trăim în bună înţelegere. (...) Obiceiurile cu care vin musulmanii din Orientul Mijlociu şi Africa nu pot fi conciliate cu cultura europeană. (...) Eu aş vrea ca nepoţii mei să trăiască într-o Europă creştină", a adăugat fostul preşedinte.
Citește și: Sistemul Schengen "ar putea fi pus în discuție", dacă "Europa nu-și asumă responsabilitățile"
"Pe mine mă interesează securitatea cetăţenilor mei. (...) Marea problemă că ei pot fi educaţi ca terorişti în comunităţile lor, aşa cum s-a întâmplat în Franţa. Ei n-au venit terorişti, ci au devenit terorişti prin educaţie, ei fiind deja la a doua generaţie în Franţa", mai spune Traian Băsescu.
Fostul preşedinte a vorbit şi despre războiul din Siria împotriva militanţilor Statului Islamic. "Tratatul Uniunii Europene permite oricărui stat membru UE, în situaţia în care este atacat sau în dificultate în securitate, să ceară solidaritate din partea celorlalte state. El ştie că este o dispută consistentă între SUA şi Rusia pe seama războiului din Siria. Ar fi fost o complicaţie majoră, mai ales că este dificil ca în baza tratatului NATO să considere actele de terorism un act de agresiune asupra unui stat, însă tratatul UE ne permite solidarizarea tuturor statelor membre. Hollande va merge săptămâna viitoare în SUA şi Rusia. Dacă reuşeşte să-l convingă pe Barack Obama să se alăture alianţei din care fac parte Rusia şi Franţa, lucrurile vor lua o întorsătură favorabilă lichidării războiului din Siria şi, probabil, Irak", declară Băsescu.
Totodată, Traian Băsescu precizează că speră că legea Educaţiei, formulată în 2011, va fi modificată de Guvernul Cioloş pentru a fi una eficientă.
"Am speranţa că Dacian Cioloş înţelege perfect importanţa corectării legii Miclea sau Funeriu şi o va aduce în parametri iniţiali. Ceea ce ar fi greşit ar fi să apară ambiţiile unor politicieni, fie ei preşedintele României sau ministrul Educaţiei, să facă o altă lege. Vă asigur că este o lege modernă, însă va fi una ineficientă dacă nu se face în paralel şi reforma curiculară, care să ţină cont de interesele elevului, studentului. Speranţa mea e că Dacian Cioloş va corecta intervenţiile brutale ale PSD şi că Guvernul va începe reforma curiculară de la clasele primare, până la nivelul universitar, respectând nivelul de autonomie universitară", a precizat Traian Băsescu.
Liderul Mişcării Populare a precizat că noul Cabinet este format din miniştri recomandaţi de partidele politice. "Trebuie să admitem că domnul Cioloş nu a venit cu acest Cabinet în buzunar. Acesta a fost recomandat de partidele de la care a avut nevoie de voturi", a precizat Traian Băsescu.
Fostul şef de stat consideră că votul prin corespondenţă va continua, "cu certitudine", dacă Poşta Română va gestiona corect acest proces. "Dacă nu vor fi discuţii, dacă Poşta Română va reuşi să gestioneze pe întreg mapamondul acest proces, pentru că Poşta Română va primi sarcina să asigure distribuirea scrisorilor cu buletinul de vot şi reprimirea scrisorilor, dacă vom reuşi acest experiment, cu certitudine va continua. (...) În privinţa votului electronic, încă nu am certitudinea că putem securiza votul electronic", a menţionat fostul preşedinte.
Preşedintele MP a precizat că Raed Arafat va face "mult rău sistemului de urgenţă din România dacă nu îşi schimbă mentalitatea sau dacă nu este schimbat".
"În ceea ce priveşte decizia luată de judecător indiferent că îmi place sau nu trebuie să o accept. Această realitate a avut-o în vedere judecătorul. Noi am avut presiuni mari de la comunitatea de afaceri pentru a reduce avizele de la diverse instituţii. (...) Atunci a apărut faptul că să te prezenţi la Primărie în care să spui că îndeplineşti toate condiţiile. Aceasta a fost o lecţie. Este clar că legislaţia se va modifica. (...) Raed Arafat dacă nu îşi schimbă mentalitatea sau dacă nu este schimbat va face mult rău sistemului de urgenţă din România. Este un etatist convins care nu înţelege resursele societăţii", mai spune fostul preşedinte.
În privinţa situaţiei sistemului medical din România, fostul preşedinte precizează că este esenţială privatizarea spitalelor.
"Cât timp cât "vom rămâne cu un sistem medical în acelaşi sistem ca de pe vremea lui Stalin nu vom avea servicii medicale competitive. (...) Privatizarea spitalelor, prestaţiei este esenţială. O dată: privatizarea sistemului de asigurări. Vedeţi scandalurile cu Casa de Asigurări. (...) Trebuie să trecem la spitale care devin fundaţii, pentru ca spitalele să poată lua credite, cum se întâmplă în Occident, nu să aştepte numai bani de la stat şi de asemenea personalul mediu, plătit pe bază de contract, dar angajat permanent al spitalului", a adăugat Băsescu.