Traian Băsescu nu a promulgat legea prin care aleșii locali pot fi membrii AGA

| 14 iul, 2014

Traian Băsescu solicită Parlamentului reexaminarea legii prin care primarii şi preşedinţii de consilii judeţene sunt reprezentanţii oraşelor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, motivând că acest act normativ ar avea un impact negativ şi ar diminua activitatea ANI, venind în contradicţie cu recomandările din MCV.

Traian Băsescu a semnat luni cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 pe care a transmis-o preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Preşedintele Băsescu arată în cererea de reexaminare că prin legea aflată la promulgare, primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, respectiv, ai municipiilor şi judeţelor, în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice. Totodată, potrivit noii legi, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega, prin dispoziţie, calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei.

Citește și: Deputații scot aleșii locali din companiile de utilități din INCOMPATIBILITATE


El mai precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare (art. 37 şi 92 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001), persoanele împuternicite să reprezinte interesele unităţilor administrativ-teritoriale în asemenea asociaţii sunt desemnate prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului judeţean în condiţiile respectării regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

'Considerăm că adoptarea acestui act normativ nu este oportună deoarece participarea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene în organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară amintite nu se justifică în mod obiectiv. Mai mult, soluţia legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor', susţine şeful statului.

Preşedintele Băsescu subliniază că efectul noului text de lege este că Agenţia Naţională de Integritate nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociaţii.

'Considerăm că o asemenea opţiune a legiuitorului diminuează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi vine în contradicţie cu recomandările cuprinse în Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare din anii 2013 şi 2014 prin care se are în vedere consolidarea măsurilor anticorupţie şi de asigurare a integrităţii', susţine el.

Şeful statului arată că în contextul necesităţii combaterii corupţiei şi asigurării transparenţei şi a integrităţii în sectorul public se impune menţinerea acestei incompatibilităţi între calitatea de primar sau preşedinte al consiliului judeţean şi aceea de reprezentant al comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivităţilor locale cu cele personale.

'Este evident că noul text de lege este de natură să pună în discuţie imparţialitatea şi obiectivitatea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene, creând premisele unui conflict de interese', punctează Băsescu.

El consideră necesară crearea un cadru juridic corelat cu celelalte acte normative în materie şi adecvat asigurării integrităţii în sectorul public, arătând că astfel trebuie evitate de către legiuitor paralelismele legislative, cerinţă impusă de normele de tehnică legislativă prevăzute de Legea nr. 24/2000 şi de jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

'Avem în vedere faptul că, prin legea aflată la promulgare, se modifică Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, însă nu se face nicio trimitere la actul normativ ale cărui dispoziţii sunt afectate, respectiv prevederile Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Apreciem că această modalitate de reglementare este de natură să creeze instabilitate legislativă şi texte de lege echivoce', este de părere şeful statului.

El solicită reexaminarea legii trimise la promulgare, în sensul respingerii sale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ