Traian Băsescu nu îl lasă pe Antonescu la Cotroceni
Băsescu ne arată încă o dată, de parcă nu ştiam, că este incapabil să separe persoana sa politică de instituţia pe care o conduce. Ferească cel de sus să se supere Băsescu pe tine că trimite SPP-ul să îţi dea o lecţie. Analogia poate este puţin forţată, dar principiul este acelaşi.
Preşedintele României, Traian Băsescu nu îl mai lasă pe Antonescu la Cotroceni. Preşedintele Senatului a fost eliminat de pe lista de protocol de la Preşedinţie, anunţă Băsescu. Decizia îi aparţine preşedintelui şi explicaţia este fabuloasă.
Politica românească are multe carenţe de comportament. Oamenii care fac politică au o latură umană foarte bine dezvoltată. Auzim de multe ori de oameni de stat, bărbaţi politici care respectă regulile şi protocolul instituţiilor pe care le reprezintă, această specie de politicieni este însă pe cale de dispariţie. Violenţa şi reacţiile emoţionale sunt astăzi caracteristicile principale pe care politicienii se ghidează. Nu este vorba de un accident, izvorul de ură şi nepoliteţe care străbate clasa politică în ziua de astăzi este săpat de Băsescu, cu mâna lui.
Preşedintele ţării a adus mojicia la nivel de politică de stat, cel mai grav este faptul că mojicia este contagioasă şi vedem exemple de politicieni care nu fac cinste funcţiei pe care au fost numiţi sau aleşi, în fiecare zi. Politicieni care se jignesc unii pe ceilalţi, politicieni care îşi jignesc partenerii de alianţă, politicieni care îşi jignesc colegii de partid şi chiar politicieni care îşi jignesc electoratul. Fostul senator Iulian Urban, într-un exerciţiu retoric, a reuşit să numească protestatarii din Piaţa Universităţii viermi. Fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu a tratat cu spatele, la propriu o intervenţie în plenul Parlamentului a preşedintelui Traian Băsescu, preşedintele Senatului Crin Antonescu a ieşit în timpul unei cuvântări pe care Băsescu a avut-o cu ocazia investirii în funcţia de ministru a Ramonei Mănescu. Exemplele de invective şi înjurături între politicienii din politica „de top” sunt mult prea multe pentru a fi repetate aici.
Crin Antonescu a vrut, cu ocazia investirii ministrului liberal Ramona Mănescu, să îşi ia revanşa pentru un gest pe care Băsescu l-a făcut când a avut loc şedinţa camerelor reunite ale Parlamentului pentru stabilirea referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
Ar trebui să ne aducem aminte că în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului de hotărâre care avea să constituie a doua suspendare din funcţie a lui Băsescu, preşedintele a părăsit în repetate rânduri sala de plen, luând după el toată presa - motivul, îi era poftă de o ţigară.
Dacă sunt unii care au uitat acest moment penibil al lui Băsescu se pare că Antonescu nu se află printre ei. Este păcat că preşedintele Senatului a ales să-i răspundă cu aceeaşi monedă lui Băsescu. Nu a făcut altceva decât să arate că este capabil să ducă mai departe moştenirea lui Băsescu: ură, lipsă de bun simţ şi intoleranţă.
Reacţia lui Băsescu la gestul preşedintelui PNL se înscrie în matricea comportamentală a acestuia. Nu prea ne miră, dar trebuie marcată ca o nouă bilă neagră tocmai pentru că este o reacţie ipocrită (când Băsescu părăsea sala de plen în timpul discursului lui Crin Antonescu nu i-a interzis nimeni accesul în Palatul Parlamentului) şi deosebit de nepotrivită pentru că implică direct instituţia preşedinţiei care, printre altele, ar trebui să fie total imparţială. Regulile de protocol sunt clare, la evenimentele de investire ale miniştrilor sunt invitaţi, indiferent dacă participă sau nu, membrii cabinetului, primul ministru şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.
Băsescu ne arată încă o dată, de parcă nu ştiam, că este incapabil să separe persoana sa politică de instituţia pe care o conduce. Ferească cel de sus să se supere Băsescu pe tine că trimite SPP-ul să îţi dea o lecţie. Analogia poate este puţin forţată, dar principiul este acelaşi. Un funcţionar de la Cotroceni trebuie să facă o listă şi să trimită invitaţii participanţilor la evenimentele ce au loc la Preşedinţie. Acest funcţionar, indiferent despre cine ar fi vorba a fost forţat de Băsescu să îl scoată de pe lista de protocol pe preşedintele Senatului, Crin Antonescu. Este pur şi simplu ridicol să susţii o astfel de politică mai ales atunci când eşti preşedintele ţării.
Băsescu nu s-a oprit aici cu mojicia, sunt nenumărate cazurile în care a „neglijat” să întindă mâna miniştrilor care se aflau la diverse recepţii. Pe lista persoanelor cu care Băsescu nu a dat mâna sfidător se află: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Gabriel Oprea, Relu Fenechiu, Radu Stroe şi poate şi alţii care ne-au scăpat. Lipsa de etichetă, lipsa de cuviinţă, ignorarea regulilor de protocol poate pot fi iertate unui preşedinte proaspăt intrat în funcţie, dar un preşedinte aflat la sfârşitul celui de-al doilea mandat nu ar face niciodată aşa ceva. Băsescu ne arată că pe parcursul celor 9 ani de președinție nu a învăţat nimic, este acelaşi marinar ranchiunos şi needucat care a coborât de pe vapor în anii 90’.