Traian Băsescu: Regele Soare de la Cotroceni
Ajuns la o anumită vârstă, biologică și politică, Băsescu pune din ce în ce mai vizibil interesul său mai presus de interesele publice. Tot ce face este pentru el, familia lui și toți aceia care, de voie sau de nevoie, îi mai țin tovărășie politică. Dar să nu uităm că, înaintea lui Băsescu, exact așa a procedat și un alt președinte care se credea și el un soi de vodă improvizat, cu sceptru și tot tacâmul. Ca și Ceaușescu, Băsescu strânge şurubul.
Cei care au studii și cultură juridică vor fi remarcat deja trăsătura distinctivă a discursului celor doi politicieni aflați în confruntare în prezent, unul premierul și celălalt președintele României.
În timp ce discursul lui Victor Ponta este în esența lui pro bono, de dragul cauzei, el vorbind despre interesele României, încurajarea investițiilor sau a schimburilor comerciale, amintind nu în ultimul rând recâștigarea unei anumite demnități specifice acestei poziții, discursul lui Traian Băsescu este exclusiv pro domo, servind constructului politic și intereselor sale personale.
Bunăoară ultimul speech prezidențial în fața ambasadorilor. Președintele și-a construit discursul, de o manieră deja cunoscută, aproape exclusiv în jurul propriei persoane. Nu au lipsit referirile obsesive la evenimentele politice din vara trecută și trebuie să remarcăm sângele rece remarcabil cu care președintele cere acum ambasadorilor să facă totul pentru a petici găurile date în credibilitatea externă a țării chiar de propaganda coordonată de el și oamenii lui, din garajul clădirii în care și-a petrecut suspendarea. Deci, despre contribuția Monicăi Macovei și a tuturor celorlalți la colportarea unor zvonuri toxice pentru România, la aceea dată, niciun cuvânt.
Nicio mențiune dealtfel nici la incoerența bâlbâielilor justificative referitoare la anularea vizitei sale la ONU. Dacă admitem scuzele și justificările președintelui, care a dat vina pe lipsa resurselor, trebuie inevitabil să ne întrebăm de unde a avut cu puțin înainte resurse pentru campania pro PMP și EBA care a fost făcută, practic fără întrerupere, pe toată durata verii, din zborul costisitorului elicopter prezidențial. Dacă nu le admitem, ne vedem constrânși să luăm în considerare adevărul simplu și șocant că președintele n-a avut chef. Ca atare, la un moment dat, cetățeanul Băsescu a chiulit, încălcând flagrant obligațiile sale profesionale consemnate chiar în Constituția României, lege fundamentală despre care tot cetățeanul Băsescu afirmă adeseori că doarme cu ea sub pernă.
Să mai remarcăm și discursul cu tentă clar agresivă a lui Traian Băsescu. Supărat pesemne că nu poate interzice presei să-l mai invite pe Victor Ponta pe la emisiuni și având mult mai multe pârghii de subordonare a acestora, comparativ cu judecătorii și procurorii cărora le bate șaua să priceapă iapa, Traian Băsescu s-a răstit la ambasadori în stilul său obișnuit, același cu care se adresa odinioară și unui anumit chestor. Nu cumva să fie printre aceștia unul mai adormit sau mai greu de cap, care să nu înțeleagă mesajul prezidențial strecurat printre rânduri. Domnii ambasadori să nu cumva să transmită în exterior mesaje care nu sunt conforme cu interesele extrem de precise ale autocratului de la Cotroceni.
Ajuns la o anumită vârstă, biologică și politică, Băsescu pune din ce în ce mai vizibil interesul său mai presus de interesele publice. Tot ce face este pentru el, familia lui și toți aceia care, de voie sau de nevoie, îi mai țin tovărășie politică. Dar să nu uităm că, înaintea lui Traian Băsescu, exact așa a procedat și un alt președinte care se credea și el un soi de vodă improvizat, cu sceptru și tot tacâmul. Ca și Nicolae Ceaușescu, Traian Băsescu strânge șurubul. Ori, cu această strategie există o singură problemă: șurubul se poate strânge doar într-o direcție și până la un anumit punct, după care pleznește.
Și în ultima sa adresare, în fața ambasadorilor, președintele Băsescu a confirmat că se află în punctul în care interesele sale se despart de cele ale României.