Traian Băsescu, simbolul necuviinței
Nu putem să nu ne aducem aminte de modul în care l-a umilit pe profesorul Andrei Marga la învestirea primului guvern Ponta. Atunci Băsescu a dovedit că nu are scrupule, umilind unul dintre intelectualii țării. În cazul lui Marga e de înțeles pe de o parte, Băsescu nefiind un fan al celor cu mai mult de 12 clase și o școală navală.
Cele două mandate ale președintelui Traian Băsescu au fost presărate cu momente care mai de care mai amuzante, neprotocolare și în afara unor minime norme de bun simț. De la șeful statului care se plimba prin cârciumi cu Becali după victoriile Stelei, până la președintele care făcea glume cu jurnaliștii, Traian Băsescu niciodată nu a părut un conducător de stat care să respecte rigorile impuse de funcția pe care o ocupă.
Învestitura miniștrilor la Palatul Cotroceni a fost transformată într-un fel de întâlnire de stat la „cioace” și o oportunitate pentru unul sau altul dintre liderii politici să îi spună celuilalt „ba pe-a mă-tii”. După ce la învestitura Ramonei Mănescu, Crin Antonescu a făcut un gest neprotocolar și care nu face cinste unui lider al statului român, Traian Băsescu nu putea să îi rămână dator și i-a întors „serviciul”.
Animozitățile existente între Traian Băsescu și Crin Antonescu sunt deja parte a folclorului politic românesc, însă când vine vorba de funcțiile pe care le ocupă, atunci ar trebui să dea dovadă de seriozitate, diplomație. După episodul Mănescu, când Crin Antonescu a părăsit sala de învestitură în timpul discursului lui Băsescu, șeful statului a luat o decizie de-a dreptul aberantă. Acesta a decis scoaterea definitivă a președintelui Senatului de pe lista de protocol.
Băsescu vorbea de respectarea unui protocol standardizat, unde nu te comporți de genul «Te-am chemat la un protocol, te-ai îmbătat, te-ai urcat pe masă, ai stricat atmosfera». Însă, șeful statului pare să uite momentele de aur în care tocmai el a dat dovadă de un comportament necuviincios, în urma cărora a rămas în continuare pe lista de protocol a Palatului Cotroceni.
Nu putem să nu ne aducem aminte de modul în care l-a umilit pe profesorul Andrei Marga la învestirea primului guvern Ponta. Atunci Băsescu a dovedit că nu are scrupule, umilind unul dintre intelectualii țării. În cazul lui Marga e de înțeles pe de o parte, Băsescu nefiind un fan al celor cu mai mult de 12 clase și o școală navală.
Trecând peste momentul Andrei Marga, ne-am fi așteptat ca Băsescu să renunțe la comportamentul de maidan, dar acest lucru nu s-a întamplat. În iarna anului trecut, după ce USL câștigase alegerile, iar favoriții lui o încasaseră urât de tot, Băsescu și-a lăsat frustrările să iasă la suprafață. La învestitura celui de-al doilea guvern Ponta, șeful statului a refuzat să dea mâna cu trei miniștri, Gabriel Oprea, Relu Fenechiu și Radu Stroe. Deci, domnule președinte, cine se poartă necuviincios?
De când este Traian Băsescu președinte, Cotroceniul s-a transformat în „tarlaua” lui, unde face și desface cum vrea, iar orice fel de normă existentă până la venirea lui s-a dus pe apa sâmbetei. Șeful statului ne arată pe zice ce trece că nu îi convine faptul că a pierdut guvernarea și le mai trage câte o „smetie” liderilor USL cum prinde ocazia.
Protocolul nu este o carte scrisă de Băsescu. Regulile unei învestituri sunt clare, iar cei doi șefi ai camerelor Parlamentului trebuie să fie prezenți. Lipsa de maturitate a președintelui nu ține cont de acest lucru. Participarea șefului Senatului ține de normele instituționale ale funcționării statului, nu de frustrări personale.