Update: Tranzacție media: Ringier este gata să preia Gazeta Sporturilor
Grupul elvețian Ringier se află în negocieri avansate cu trustul Intact pentru preluarea celui mai important ziar de sport din România, Gazeta Sporturilor. Analistul media, Iulian Comănescu, consideră că trustul fondat de Dan Voiculescu se concentrează acum pe televiziuni, în timp ce titlurile de print din grup se închid sau se restrâng.
Compania Ringier, care deține printre altele ziarul Libertatea, este pe cale să devină noul proprietar al celui mai titrat ziar de sport din România, Gazeta Sporturilor. Surse din piață au confirmat pentru Obiectiv.info că negocierile sunt avansate, iar radarmedia.ro, care a anunțat pentru prima oară informația, preciza că perfectarea tranzacției dintre compania Ringier și trustul Intact, care deține ziarul, se află pe ultima sută de metri.
Mihnea Vasiliu, director general Ringier România, a declarat pentru Obiectiv.info că nu dorește să comenteze informațiile, însă nu a infirmat știrile apărute în media pe acest subiect.
Comănescu: Intact renunță la un business care arată deja a marginal
Obiectiv.info: Cine și ce câștigă din această tranzactie?
Iulian Comănescu, analist media: Din ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în grupul fondat de Dan Voiculescu reiese că accentul pică acolo tot mai tare pe televiziune, în timp ce titlurile de print se închid sau se restrâng. Deci pentru Intact plecarea GSP (Gazeta Sporturilor) ar putea însemna renunțarea la un business care arată deja a marginal, deși Cătălin Tolontan a avut succes cu ziarul. În ce-l privește pe Cătălin, ar putea câștiga în primul rând prin despărțirea de brandul Voiculescu, un nume pe care, pur și simplu, mulți îl urăsc, chiar fără motive personale. În orice caz, nu cred să piardă ceva, fiindcă e cel mai de succes redactor-șef din generația 40+ și, în plus, are o relație veche și, din câte știu, bună cu Mihnea Vasiliu, directorul general al Ringier, de pe vremea de când lucrau amândoi pentru Adrian Sârbu. Nu exclud, de altfel, ca tranzacția să fi fost inițiată chiar de cei doi.
Ringier câștigă un brand puternic cu extensie de asemeni puternică în online. Și mai câștigă ceva: pe Cătălin Tolontan.
Obiectiv.info: Cum vezi această mișcare a grupului Ringier de a prelua Gazeta Sporturilor ?
Iulian Comănescu: GSP este unul din puținele titluri de presă scrisă care au făcut profit în ultimii ani, în România. Are o componentă de online puternică, iar Ringier, dacă fuzionează cu Axel Springer, va potența brandurile offline în online. Deci lucrurile se leagă, chiar dacă GSP a parcurs și un traseu invers, de la Ringier la Intact, prin 2000.
Valoarea tranzacției
"Pe o piață care se schimbă așa cum se schimbă cea de media românească, nu are rost să facem socoteala cu multiplicatorul de profit. Pro Sport s-a vândut la Ringier și apoi a fost recuperat de Mediapro contra unor sume de 7-8 milioane de dolari, inclusiv TVA. Valoarea tranzacției este mult sub această sumă", punctează analistul media, Iulian Comănescu.
Paginademedia.ro notează că în cazul perfectării tranzacţiei Ringier a promis preluarea întregii echipe, păstrând salariile din prezent. În schimb, ar urma să obțină contracte pe câțiva ani cu numele cheie din echipa condusă de Cătălin Tolontan, pentru a preveni o plecare în masă a echipei editoriale, cum s-a mai întâmplat în trecut.
Șase motive pentru această tranzacție de la șeful Mediafax Grup
Orlando Nicoară, directorul general al Mediafax Group, care editează printre altele ziarele Pro Sport și Ziarul Financiar, scria pe blogul său motivele pentru care tranzacția Ringier-Intact ar putea avea loc.
1. Ringier își completează portofoliul cu o publicație de sport, au mai încercat și în trecut, de două ori, de data asta asta ar trebui să le iasă.
2. Chiar dacă aparținea de Intact, Gsp-ul a fost dintotdeauna independent (dintotdeauna = de când a venit echipa Tolontan/Ioanițoaia), iar o dată cu scăderea interesului celor de la Intact pentru print le-ar fi fost foarte greu să rămână singuri, izolați, într-o piață care scade de la minut la minut. Sinergiile cu Ringier pe departamentele de suport (hr, financiar, distribuție, marketing) sunt evidente.
3. Atât Libertatea (cash cow-ul Ringier) cât și Gazeta au o politica agresivă de inserturi în print, Ringier și-a dezvoltat un departament puternic de distribuție, iar achizitia Gsp le-ar întari zona de distribuție (slăbită dupa plecarea Sanoma către Burda ), le-ar crește cota de piață pe circulație și le-ar întări poziția în negociarea cu wholesalerii sau retailerii de print.
4. Cei peste 200.000 de unici pe zi și peste două milioane de unici/lună ai Gsp-ului vor întări poziția Ringier și în online, “elvetienii” devenind al treilea player (dupa Protv și Mediafax Group), depășind Intactul și grupul Adevarul/Click.
5. Voiculescu scapă de Tolontan și Tolontan scapă de Voiculescu.
6. Cei doi manageri care conduc acum Ringier și GSP, Mihnea Vasiliu și Cătălin Tolontan, au mai lucrat împreună în Mediapro.
Istoricul brandului Gazeta Sporturilor
- Este cel mai vechi și longeviv ziar de sport. A fost înfiinţat în 1924,
- În 1999 este preluat de grupul Elveţian Ringier, dar după mai puţin de un an este vândut pe o sumă modică trustului patronat de Dan Voiculescu,
- Ringier nu renunţă la ideea de a avea un titlu sportiv în portofoliu şi cumpără în 2003 Pro Sport, lansat în 1997 de grupul Pro, contra unei sume estimate la 8 milioane de dolari,
- În 2003, echipa Ovidiu Ioaniţoaia şi Cătălin Tolontan de la Pro Sport pleacă în masă la Gazeta Sporturilor,
- În 2007, Ringier vinde ziarul Pro Sport de unde îl cumpărase anterior, grupul Pro. Tranzacţia a fost estimată la peste 8 milioane de euro.
- În 2013, Ringier ar putea avea din nou Gazeta Sporturilor în portofoliu, după o pauză de 14 ani.