Trei elemente de care depinde actualul succes al revizuirii Constituţiei
Nu putem însă discuta despre elementele care asigură succesul unei revizuiri constituționale înainte de a vedea dacă există un „moment constituțional”, un moment oportun pentru astfel de modificări majore.
Actualul proces de revizuire va fi unul de succes dacă va îndeplini trei mari condiţii: (1) să aibă capacitatea de a îngloba preferințele individuale și de grup; (2) să treacă testul consensului politic; (3) să impună un sistem de constrângeri atât pentru actorii politici, cât și pentru indivizii privați. Premisele îndeplinirii acestor trei condiții au fost create și voință politică pentru finalizarea lor există.
Nu putem însă discuta despre elementele care asigură succesul unei revizuiri constituționale înainte de a vedea dacă există un „moment constituțional”, un moment oportun pentru astfel de modificări majore. În acest sens, Victor Ponta declara recent că, în opinia sa, anul 2013 oferă un „context politic şi social” optim pentru procesul de revizuire a Constituţiei. Și, într-adevăr, momentul 2013 se constituie în ceea numim un „moment constituțional”, toți actorii politici fiind convinși de necesitatea și importanța finalizării regionalizării în acest an. În 1989, momentul constituțional era unul major, impus de schimbarea regimului politic și realităților economico-sociale. În 2003, modificarea Constituției era impusă de un nou moment istoric pentru România: viitoarea apartenență a țării la structurile europene, care impunea schimbarea ordinilor de drept (ordinea de drept internă se suborda unei noi ordini de drept: dreptul comunitar). La fel, în 2013, proiectul regionalizării este un proiect de societate de care depinde dezvoltarea României și bunăstarea cetățenilor pe termen mediu și lung și se pare că actorii politici au înțeles această miză.
Una dintre primele condiții de care depinde o revizuire de succes a Constituției este gradul în care se va reuși înglobarea preferințelor individuale și de grup. Luarea în calcul a propunerilor cetățenilor și ale societății civile, precum și capacitatea actorilor politici de a armoniza eventualele preferințe divergente de la nivelul societății este necesară, dacă plecăm de la premisa că legea fundamentală este un contract, care va trebui respectat, pe termen lung, și de către societate, și de către oamenii politici. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv s-a înființat în 2013 Forumul Constituțional. Activitatea acestui organism de până acum a arătat că cetățenii sunt interesați într-un grad destul de ridicat de felul în care va arăta Constituția României. Mai departe, depinde de actorii politici, de felul în care vor reuși să țină cont de preferințele societății.
Plecând de la aceeași premisă, că o Constituție trebuie să fie respectată în egală măsură și de către cetățeni, și de către actorii politici, o a doua condiție de care va depinde reușita revizuirii Constituției este întrunirea unui cât mai larg consens: consens la nivelul clasei politice, consens la nivelul societății (în final reviziurea, Constituției nu se face fără aprobarea ei prin referendum) și aprobare din partea organismelor europene specializate. La acest punct, iarăși, premierul Victor Ponta și-a manifestat disponibilitatea de a ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția în procesul de revizuire.
În fine, în privința celei de-a treia condiții – crearea unui sistem echilibrat de constrângeri atât pentru actorii politici, cât și pentru indivizii privați – vom vedea în ce măsură revizuirea va reuși să facă acele ajustări la nivelul echilibrării instituțiilor, dar și la nivelul drepturilor și libertăților, astfel încât cele două părți (politicul și societatea) să fie suficient de constrânse să respecte Constituția.