Tribunal: Directoarea de la Bolintineanu a creat avantaje pentru elevii care au dat bani

| 05 iul, 2013

Tribunalul Bucureşti arată că faptele directoarei Costica Vărzaru sunt periculoase şi grave pentru că, prin comiterea lor, s-a creat un avantaj pentru elevii care promovează examenul de bacalaureat prin fraudă şi pot ajunge să intre la facultate în locul altor elevi care au promovat legal examenul.

Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii, vineri, motivarea deciziei prin care a arestat-o preventiv pentru 29 de zile pe directoarea de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, cercetată pentru trafic de influenţă şi demisă de la conducerea unităţii de învăţământ, conform Mediafax.

În document instanţa arată că "are în vedere periculozitatea faptei pentru care inculpata este cercetată, dată de importanţa valorii sociale ocrotite penalmente, fapta fiind cu atât mai gravă cu cât inculpata a pretins bani în vederea folosirii influenţei, calitatea inculpatei, respectiv aceea de director al Liceul Teoretic D.B. din B., precum şi împrejurările în care a pretins banii".

"Pericolul social mai rezidă şi din faptul că se creează un avantaj elevilor care promovează examenul de bacalaureat în acest sens faţă de cei care îl promovează în mod corect, existând riscul ca un elev care a fraudat examenul prin cumpărarea influenţei să fie declarat admis la o facultate în defavoarea celui care a promovat în mod legal examenul, dar şi din faptul că în conştiinţa opiniei publice se creează opinia că sistemul poate fi fraudat chiar de către persoanele ce sunt numite de reprezentanţii statului să vegheze la buna desfăşurare a unor examene de asemenea anvergură, persoane împotriva cărora nu se ia nici un fel de măsură şi care nu sunt trase la răspundere penală aşa cum ar trebui să se întâmple cu orice persoană care a comis un delict în această societate şi cu atât mai mult de către persoanele care sunt puse să preîntâmpine astfel de evenimente şi nu să le creeze", se mai arată în motivarea instanţei.

Tribunalul mai arată că "se creează în rândul liceenilor şi persoanelor care urmează cursurile la fără frecvenţă opinia că pot promova examenul de bacalaureat fără a fi nevoie să înveţe, ci doar contra unei sume de bani".

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, cercetată pentru fraudă la bacalaureat, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, printr-o decizie luată marţi de Tribunalul Bucureşti, care nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel a Capitalei.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au stabilit că, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti, Costica Vărzaru a pretins şi a primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unităţii de învăţământ, astfel încât aceştia "să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului".

"Ulterior, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind fosta directoare a liceului, Costica Vărzaru.

Unii profesori sunt suspectaţi că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba şi literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiţi bani şi cadouri care le-ar fi parvenit în aceeaşi zi, potrivit unor surse judiciare.
Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ